Svéd miniszterelnök: Sötét időkben jó barátok között lenni

2022. május 19. – 18:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban fogadta Magdalena Andersson svéd miniszterelnököt és Sauli Niinistö finn elnököt, hogy megvitassák a két ország NATO-csatlakozási kérelmét.

Joe Biden szerint a két ország erős demokratikus intézményekkel, erős hadsereggel, erős és átlátható gazdasággal, valamint erős „erkölcsi érzékkel” rendelkezik. „Megfelelnek minden NATO-követelménynek, és még többnek is” – mondta. Felajánlotta az Egyesült Államok határozott támogatását a „két nagyszerű demokrácia” számára, hogy csatlakozzanak „a világtörténelem legerősebb védelmi szövetségéhez”.

Sauli Niinistö finn elnök arról beszélt, szeretnének tárgyalni Törökországgal a NATO-csatlakozással kapcsolatos aggodalmairól. „Komolyan vesszük a terrorizmust, elítéljük a terrorizmus minden formáját, és aktívan részt veszünk a terrorizmus elleni küzdelemben”. Mint mondta, Törökországgal jelenleg „nyílt és konstruktív” megbeszéléseket folytatnak. Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán arról beszélt, nem fogja támogatni, hogy a két skandináv országot felvegyék a NATO-ba, ha a svédek és a finnek nem adják át azokat a kurdokat, akikre Erdoğan terroristaként hivatkozik.

„Sötét időkben jó barátok között lenni” – fogalmazott Magdalena Andersson svéd miniszterelnök. Szerinte országa NATO-csatlakozási kérelme „történelmi pillanat”. Az Egyesült Államokkal fennálló viszonyra „mély és hosszú távú barátságként” hivatkozott, hangsúlyozta a demokrácia és a szabadság közös értékeit, de azt is mondta, ezek az értékek „most próbatétel alatt állnak”. Szerinte az ukrajnai helyzet „az európai történelem legsötétebb napjaira” emlékeztet.

A két európai vezető és Joe Biden – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP
A két európai vezető és Joe Biden – Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images via AFP

(BBC)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!