Szándékosan vezették a földnek a márciusban függőlegesen lezuhant kínai utasszállítót

2022. május 18. – 05:38

Másolás

Vágólapra másolva

Nem baleset történt, hanem szándékosan vezették a földnek márciusban a China Eastern légitársaság Boeing 737-800-as utasszállító repülőgépét, írja a Wall Street Journal (WSJ) a gép feketedobozainak elemzése alapján készített előzetes jelentésre hivatkozva. A jelentést ismerő egyik szakember azt közölte az okokról a lappal, hogy „a gép azt csinálta, amire valaki a pilótafülkéből utasította”.

A baleset vizsgálatát kínai nyomozók vezették, de amerikai tisztviselők is részt vesznek a vizsgálatban, mivel a repülőgép amerikai gyártmányú, a WSJ tőlük értesülhetett a nyomozás eddigi eredményeiről. Az előzetes jelentést amerikai szakemberek készítették, akik ugyanakkor nem biztos, hogy minden, a nyomozást vezető kínai szakemberek számára rendelkezésre álló információt ismernek.

A lap megjegyzi azt is, hogy a kínai hatóságok nem jelezték amerikai kollégáiknak, hogy bármilyen mechanikai vagy repülésirányítási probléma lett volna a március 21-én lezuhant repülőgéppel.

A repülőgép egyenletes magasságot és sebességet tartva haladt, mielőtt hirtelen süllyedni kezdett, és bő egy perc alatt több mint 6000 métert zuhanva a földbe csapódott a dél-kínai Kuanghszi tartományban. Videófelvétel alapján a gép lényegében függőlegesen csapódott a földnek. A balesetnek, amelyet senki nem élt túl, 132 halálos áldozata volt, 123 utas mellett a 9 fős legénység.

A körülmények miatt légügyi szakértők már korábban is a Germanwings egyik gépének 2015-ös katasztrófájával vontak párhuzamot – akkor a gép pilótája szándékosan vezette neki a repülőt az Alpoknak, 150 ember halálát okozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!