Szijjártó Péter: A magyarországi finomítók orosz olajról való átállítása 550 millió euróba kerülne

2022. május 16. – 14:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, az Európai Unió külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Magyarország eddig mind az öt EU-s szankciócsomagot támogatta. Kiemelte, hogy a lengyelek kifejezett kérésére a szénembargót is megszavazták.

“De, világossá tettük, hogy van egy vörös vonalunk, és ez a kőolaj- és földgázszállítások akadálytalanságára vonatkozik. (…) Ehhez képest Brüsszel, az Európai Bizottság mégis olyan javaslatot tett, ami a lehető legmesszebbmenőkig ellentétes Magyarország érdekével" – mondta Szijjártó. A külügyminiszter szerint a bizottság javaslata, az orosz kőolaj és fölgáz embargója atombombával érne fel a magyar gazdaság számára. Azt mondta, ha ez a javaslat valóra válna, akkor Magyarország számára fizikailag válna lehetetlenné elég kőolaj beszerzése.

“A magyarországi finomítók átállítása 550 millió eurós költséget jelentene. És ha az a döntés születnek, hogy nem vásárolhatunk Oroszországból kőolajat, akkor azt máshonnan kellene behozni. Erre egy praktikus irány van: Horvátországon keresztül. Az ottani csővezeték jelenleg nem alkalmas arra kapacitás tekintetében, hogy kiváltsa a jelenleg orosz kőolaj szállítására használt vezetéket, ezért ott még 200 millió euróért kellene beruházást végrehajtani. Ráadásul az egy másik ország területe, fogalmunk sincs, milyen garanciát lehet adni arra, hogy ez a bővítés megtörténik. És mindezek után jönne az a hatás, hogy a magyarországi üzemanyagárak 55-60 százalékkal növekednének, és ennek nyomán gyakorlatilag minden termék ára rendkívüli mértékben drágulna – mondta Szijjártó.

“Most komolyan gondolja-e bárki, hogy kellene csinálni egy 280 milliárd forintos beruházást csak azért, hogy a 55-60 százalékkal megnöveljük az üzemanyagok árát Magyarországon, és okozzunk egy általános árdrágulást?”

– tette fel a kérdését a miniszter.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!