Putyin válaszlépést ígért a NATO-bővítésre

2022. május 16. – 18:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország válaszolni fog arra, hogy a NATO katonai infrastruktúrájához Finnország és Svédország is csatlakozik a haderejével – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján. Putyin szerint a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot fenyegető döntések alapján fog dönteni – írja az MTI moszkvai tudósítója.

Az orosz elnök elmondta, a NATO Finnországgal és Svédországgal történő bővítése nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra, mert Moszkvának „nincs problémája ezekkel az országokkal”. Ugyanakkor Putyin ezt a NATO-bővítést mesterségesként jellemezte. Szerinte a szövetség túllép a földrajzi rendeltetésén, és megpróbál más régiókat „nem a legjobb módon” befolyásolni.

Svédország hétfőn kérte hivatalosan a felvételét a NATO-ba, Finnország múlt vasárnap jelezte szándékát. A finnek és a svédek semlegességének hátterét ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Neonácik, amerikai biolaboratóriumok

Az ODKB tanácskozását a hat tagállamból álló szervezet alapjául szolgáló szerződés aláírásának 30. és az ODKB megalakításának 20. évfordulója alkalmából hívtak össze. Putyin az ülésen arra is kitért, hogy a Nyugat szerinte szemet huny az Ukrajnában régóta „burjánzó neonácizmus” felett, sőt valójában bátorítja a tendenciát. Elmonda, hogy mindezt a nyugati társadalmakban „példátlanul erősödő, fékeveszett ruszofóbia kíséri”.

„Szélsőségesek mindenütt vannak. Így vagy úgy, de előbukkannak a föld alól és megmutatkoznak. De sehol, ezt hangsúlyozom, sehol nem dicsőítik állami szinten a nácikat. Sehol. A civilizált országokban sehol sem bátorítják a hatóságok a többezres neonáci fáklyás felvonulások megtartását, náci szimbólumokkal. Ezt sehol nem csinálják. Sajnos ez történik Ukrajnában” – fogalmazott Putyin.

Putyin a tanácskozáson – Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP
Putyin a tanácskozáson – Fotó: Aleksey Nikolskyi / AFP

Az orosz elnök felemlegette a posztszovjet térségben működő amerikai biolaboratóriumok kérdését, amelyek szerinte biológiai anyagokat gyűjtenek és a veszélyes betegségek terjedésének sajátosságait tanulmányozzák, Ukrajnában pedig lényegében biológiai fegyvereket fejlesztettek. Kezdeményezte egy, a járványügyi helyzet destabilizálása elleni szakosított tanács felállítását.

Az orosz elnök az ukrajnai háború menetéről zárt ajtók mögött tartott tájékoztatást szövetségeseinek.

Lukasenko beszólt négy államnak

A tanácskozás nyilvános szakaszában Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bírálta a szövetség többi tagállamát – Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Örményországot és Tádzsikisztánt- amiért nem állt ki nyíltan a nyugati szankciók által sújtott Oroszország és Belarusz mellett. Emlékeztetett rá, hogy az ODKB januárban csapatokat vezényelt Kazahsztánba a tüntetések által megrendített kormány támogatására.

Lukasenko követendő példaként hozta fel az egységesen cselekvő EU-t, azt hangoztatva, hogy egyenként a tagállamokat lerombolják. Ukrajnával kapcsolatban az ország feldarabolására irányuló tendenciát nevezte meg a legnagyobb veszélynek, amelyben a Nyugatot nevezte meg felelősnek.

Nikol Pasinján, az ODKB-ben soros elnök Örményország miniszterelnöke arról beszélt, hogy a tagállamoknak össze kell hangolniuk szavazásukat a nemzetközi szervezetekben, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök pedig annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szövetségesek összefogjanak a stabilitásukat Afganisztán felől fenyegető veszély ellen.

A csúcs részvevői több dokumentumot aláírtak és közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben egyebek között kifejezték, hogy hajlandóak gyakorlati együttműködésre a NATO-val. Elítélték ugyanakkor egyebek között a belügyeikbe történő beavatkozást, az ENSZ Biztonsági Tanácsának előjogait sértő egyoldalú szankciókat, valamint a kettős mérce alkalmazását a gyűlölet és az intolerancia megítélésében. Elítélték a történelemhamisítást és a neonácizmust.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!