Orosz külügyminiszter-helyettes: Ne higgyék, hogy a NATO északi bővítését szó nélkül lenyeljük

2022. május 16. – 12:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Katonai-haditechnikai választ ígért az orosz kormányfő helyettese arra az esetre, ha Svédország és Finnország valóban csatlakozna a NATO-hoz – írta a Reuters. Előbbi bő kétszáz éve, utóbbi a második világháború óta visz semleges politikát, ezt azonban felülírta az Ukrajna ellen Oroszország által megindított invázió, így évtizedeken át elképzelhetetlen csatlakozásuk reális közelségbe ért, a szándékot a két ország hivatalosan is bejelentette.

Szergej Rjabkov szerint hibát követnek el az északi államok, ha csatlakoznak a NATO-hoz és figyelmeztette Washingtont és a NATO-tagok többi fővárosát is, hogy ne legyenek illúzióik az orosz fogadtatást illetően.

A külügyminiszter helyettese megjegyezte, hogy ha a NATO valóban közvetlen fenyegetést lát Oroszországban, akkor „Oroszország mindent meg is fog tenni annak érdekében, hogy megfeleljen ennek a magas minősítésnek” – idézte Rjabkovot a Ria Novosztyi.

Az orosz elnök szóvivője közölte: Oroszország nem hiszi, hogy a kontinens biztonságát erősíti, ha Finnország és Svédország csatlakozik a NATO-hoz.

Dmitrij Peszkov szerint elemzik a helyzetet, amelyet abból a szempontból fognak értékelni, hogy Oroszország biztonságának feltétel nélkül biztosítottnak kell lennie.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!