InformNapalm: A mariupoli védők megadását játszaná el Oroszország hadifoglyokkal

2022. május 16. – 07:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hadifoglyok és civilek felhasználásával eljátszaná Mariupol utolsó védőinek megadását az orosz hadsereg, hogy utána ismeretlen eredetű gáz bevetésével kikényszerítse vagy megölje az Azovsztal ipari negyedben lévőket. Ezt több, ám meg nem nevezett forrásra hivatkozva állítja az önkéntesekből hírszerzésre, tájékoztatásra szerveződött InfromNapalm alapján az Unian.ua.

Eszerint – miközben Kijev a körbezárt azovsztali védők evakuálását próbálja elérni Moszkvánál – az orosz fél már előkészítette azokat az orosz katonákat, akik gázvédő felszerelésben mennek az alagutakkal átszőtt területre, ahová ismeretlen összetételű gázt szállítanak páncélosok kíséretében.

Ukrán katonák felszerelést javítanak az Azovsztal vasmű alatti bunkerben május 15-én – Fotó: Courtesy of Press service of the State Border Guard Service of Ukraine / Reuters
Ukrán katonák felszerelést javítanak az Azovsztal vasmű alatti bunkerben május 15-én – Fotó: Courtesy of Press service of the State Border Guard Service of Ukraine / Reuters

Eközben kétezer ukrán hadifogollyal eljátszatnák a védők megadását, hogy ezután feltűnés nélkül bevethessék a gázt a megadással valójában nem számoló védők ellen.

Egy másik elképzelés szerint valamilyen, közelebbről nem meghatározott módon használnák fel élő pajzsként a hadifoglyokat arra, hogy kikényszerítsék az azovsztali védőket rejtekhelyükről.

Az ukrán fél szerint még ezer védő lehet Mariupol utolsó ellenállási pontján, közülük ötszáz súlyos sérült lehet. Az Azov-tenger partján fekvő, egykor 450 ezres város a legsúlyosabb katonai csapásokat szenvedte el a támadó erőktől az Ukrajna elleni orosz invázió első két hónapja alatt. A város megszerzésével Oroszország egyrészt elvágta Ukrajnát a Fekete-tengerhez tartozó melléktengertől, másrészt biztosította a szárazföldi összeköttetést a 2014-ben elcsatolt Krímhez. Oroszország katonai céljaihoz képest azonban ezek az eredmények messze elmaradnak, az orosz erők lényegében megtorpantak – Kijev közeléből áprilisban eljöttek –, északkeleten a hírek szerint Harkiv közeléből is kiszorultak és igazán a szakadár Donyeck és Luhanszk területének kiszélesítése sem halad.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!