Amerika 2,5 milliárd dollárt különítene el a globális gabonaellátás biztosítására

2022. május 16. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok elkülönít 2,5 milliárd dollárt az ukrajnai háború miatt veszélyeztetett globális gabonaellátás biztosítására – jelentette be Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter hétfőn Varsóban. Vilsack lengyel és ukrán hivatali partnerével, Henryk Kowalczykkal és Mikola Szolszkijjal, valamint Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős európai uniós biztossal tárgyalt hétfőn a lengyel fővárosban – írja az MTI.

Közös sajtóértekezletükön az amerikai miniszter elmondta: Washington elítéli, hogy Moszkva „háborús fegyverként használja fel az éhínséget”, és hogy „jelentős mértékű gabonarablást” követ el Ukrajnában. „Mindent megteszünk azért, hogy Oroszország ne húzhasson hasznot e lopásból” – fogalmazott Vilsack. A 2,5 milliárd dolláros pénzalapot főként gabonafelvásárlásra fordítanák, és a készletből támogatnák a globális piacon kialakult gabonahiány pótlását.

Henryk Kowalczyk elmondta, hogy a jelenleg blokád alatt álló fekete-tengeri ukrán kikötők helyett kialakult alternatív útvonalak Lengyelországon, a lengyel kikötőkön, valamint más európai országokon haladnak át. Kowalczyk szerint a balti-tengeri lengyel kikötők készen állnak az ukrán gabona továbbszállítására, a legnagyobb kihívást az ukrán-lengyel határon történő átjuttatás jelenti az eltérő vasúti nyomtávszélesség miatt. A miniszter kilátásba helyezte, hogy a gabonaszállítást elősegítő lengyel-ukrán társaságot hoznak létre. Hogy az orosz tengeri blokádot hogyan játszhatják ki, arról korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Janusz Wojciechowski agrárügyi biztos szerint Ukrajnának havi 5 millió tonna gabonát kellene exportálnia, hogy ne kerüljön veszélybe a globális élelmiszerbiztonság. Felidézte, hogy múlt héten az Európai Bizottság szolidaritási folyosók létrehozására tett javaslatot, a testület ezáltal segítené Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét. Az uniós biztos is elmondta: „az Ukrajnában Oroszország által elrabolt gabonával nem szabad kereskedni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Oroszország ne legyen az ukrajnai agresszió haszonélvezője”.

Az élelmiszerbiztonság volt az egyik témája Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter hétfői varsói látogatásának is. Sajtókonferenciáján Yellen kijelentette: tudatában van azon erőfeszítéseknek, amelyeket Lengyelország és az Ukrajnával szomszédos országok kormányai kifejtenek azért, hogy elősegítsék az ukrán mezőgazdasági kivitel növelését. Figyelmeztetett: az élelmiszer-ellátás terén „valóban egy globális válság közeledik”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!