Orbán 2001-ben még azt mondta, hogy Ukrajna függetlenségétől függ Európa biztonsági felépítése is

2022. május 12. – 11:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Ukrajna kulcsszereplő Európa biztonsági struktúrájában, (…) Ukrajna garantált függetlensége nélkül Európa egész hidegháború utáni biztonsági felépítése veszélyben van”

– nyilatkozta Orbán Viktor 2001-ben a New York Times-nak. A cikket Christopher Schaefer szúrta ki a médium akkori nyomtatott kiadásában.

A miniszterelnök arról is beszél a cikkben, hogy külön figyelemmel kísérték itthon, hogy orosz szereplők megpróbálják magukat részvényeken keresztül bevásárolni a magyar energiaiparba. Ezzel kapcsolatban még az FBI is besegített a magyar hatóságoknak.

„A szabad piac és a gazdasági együttműködés jó dolog, nem akarunk diszkriminatívak lenni az orosz tőkével szemben. Ugyanakkor nem átlátható tőkéről van szó. Aggódunk, hogy pénzmosás, szervezett bűnözés és offshore cégek is benne vannak az ügyben” – mondta Orbán.

Az interjúban szó esik arról, hogy Orbánt az ellenzéke autoriter törekvésű figurának látja, aki visszavágta a parlament jogköreit, és hogy a vádak szerint az első Orbán-kormány a saját érdekkörének ad állami megrendeléseket. Ezeket a kritikákat miniszterelnök elutasította, ahogy azt is, hogy Magyarországon különösen nagy mértéket öltene a korrupció.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!