Megírta az MTI egy felmérés alapján, hogy nő az ukrán menekültekkel szembeni ellenszenv Közép-Európában: csak épp a Magyarországra vonatkozó részeket hagyta ki

2022. május 12. – 19:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban egyre nő az ellenszenv az ukrajnai menekültekkel szemben – sok helyen, főként az oroszbarát országokban erősen kritizálják „a menekültek kiváltságait”, írja az Euractiv.

Mint a lap kifejti, miközben a kormányok üdvözlő retorikát folytatnak, Közép- és Kelet-Európában nőnek az ellenérzések, több országban utcai tiltakozásokat tartottak az ukrán menekültek ellen. (A felmérés hozzáteszi, a legtöbb országban azért pozitív a hozzáállás.) Az Euractiv olyan példákat említ, mint hogy van, ahol az ingyenes tömegközlekedést sérelmezik az emberek, van, ahol a kormányt bírálják – a negatív hozzáállás általában szélsőjobboldali pártokhoz társul.

Már csak a Közép-Európára vonatkozó érintettség miatt sem meglepő, hogy itthon az MTI is lehozta az Euractiv cikkét – az viszont már annál érdekesebb, hogy mit nem írt meg belőle. Kihagyta például Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtóreferensének nyilatkozatát, aki elmondta, hogy „gyakori jelenség, hogy a háború elől menekülőkkel való szolidaritás idővel gyengül a szomszédos befogadó országokban. A feszültségek spontán reakciókat, köztük erőszakos válaszokat válthatnak ki”.

Mindemellett az MTI csak két országot emelt ki, ahol atrocitás érte a menekülteket – szemben az Euractiv cikkével, amely az MTI által is említett Bulgária és Szlovákia mellett megemlítette az oroszbarát országoknál Magyarországot is, kiemelve az esetet, amikor téglával dobtak be egy menekültszállást Vas megyében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!