Finnország rövidesen bejelentheti a NATO-hoz való csatlakozási szándékát, Svédország pedig hamar követheti

2022. május 12. – 07:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország várhatóan csütörtökön jelenti be a NATO-hoz való csatlakozási szándékát, és hamarosan Svédország is követheti – közölte a Reuters tisztviselőkre hivatkozva.

A NATO-n belül arra számítanak, hogy Finnország és Svédország gyorsan megkapja a tagságot – mondta öt diplomata és tisztviselő a Reutersnek. A két ország csatlakozási kérelme megnyitja az utat azelőtt, hogy az egyéves ratifikációs időszak alatt a NATO fokozza a jelenlétét az északi régiókban.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán a finneknél és a svédeknél is látogatást tett, hogy aláírjon bizonyos a kölcsönös biztonsági megállapodásokat. Sauli Niinistö finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján Johnson megígérte, hogy megvédi Svédországot és Finnországot a lehetséges orosz fenyegetésekkel szemben.

Finnország és Svédország felvétele pedig valószínűleg bosszantani fogja Moszkvát, mert a Kreml szerint a szövetség bővítése közvetlen veszélyt jelent Oroszország biztonságára nézve. Az oroszok is többször óva intették Finnországot és Svédországot a csatlakozástól, mert szerintük ez „súlyos katonai és politikai következményekkel” járna.

Arra a kérdésre, hogy Finnország provokálja-e Oroszországot a NATO-csatlakozással, Niinistö azt mondta, Putyin csak magát okolhatja mindezért. „Nézz a tükörbe” – üzente a finn elnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!