El kellene árulni az orosz titkosszolgálat számára, hogy kiket, mikor és hová fuvaroznak a taxisok

2022. május 12. – 13:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háború kezdete óta az orosz kormány egyre szűkebbre szabja a közszabadságot, kezdve attól, hogy milyen közösségi oldalak elérhetőek, odáig, hogy a háborúellenes kiállások is büntethetővé váltak.

Ezen intézkedések közé illik be az az orosz kormány által benyújtott törvényjavalat is, ami megszabná a taxitársaságoknak, hogy az utazásszervező applikációk adatait azonnal hozzáférhetővé tegyék a titkosszolgálat számára – írja a Moscow Times.

A FSZB belföldi hírszerző ügynökség így gyakorlatilag hozzáférhetne ahhoz, hogy ki, mikor, hova, és milyen útvonalon közlekedett taxival. Egyébként erre eddig is volt lehetőség, de az FSZB-nek kérvényt kellett küldenie az adott társaságnak, annak pedig egy hónapja volt válaszolni.

Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / AFP

Adalbi Skagosev, a parlament biztonsági bizottságának tagja a RIA orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy „ez egy nagyon nehezen végrehajtható intézkedés, de ez nem jelenti azt, hogy nem szükséges”.

„Nagyon gyakran vannak olyan helyzetek, amikor az FSZB-ügynököknek gyakorlatilag egy órán belül rendelkezniük kell ezekkel az adatokkal egy bűncselekmény felderítéséhez vagy megelőzéséhez” – mondta Irina Zaripova, az Országos Taxifejlesztési Tanács elnöke március végén, amikor az orosz közlekedési minisztérium először vetette fel az ötletet. Zaripova ragaszkodott ahhoz, hogy ezeket az adatokat nem fogják folyamatosan megfigyelni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!