Egy emberi jogi szervezet szerint az ukránok és az oroszok is használtak már tiltott kazettás lőszereket

2022. május 12. – 06:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet jelentése szerint az orosz erők többször is használtak kazettás lőszert, másnéven fürtös bombát civil célpontok ellen. Ugyanakkor az ukrán erők is legalább egyszer használtak kazettás lőszert – áll a közleményben.

A Human Rights Watch egy húsz oldalas jelentést tett közzé a kazettás bombák orosz-ukrán háborúban való használatáról. Több olyan esetet is dokumentáltak, amelyben az orosz erők ilyen bombákat vetettek be Csernyihiv, Harkov, Mikolajiv és Vuhledar városok lakott területein, kórházakat és lakóházakat lerombolva velük. Az orosz sereg legalább hatféle ilyen bombát használt.

A szervezet szerint mindkét félnek le kell állnia a kazettás bombák használatával, és csatlakozniuk kell az ilyen lőszerek tilalmáról szóló nemzetközi egyezményhez.

A kazettás lőszereket a szárazföldről is kilőhetők, de a repülőgépek is ledobhatják őket. Ezek a bombák rendszerint már a levegőben szétesnek, és több kisebb bombát vagy lőszert szórnak szét a területen, ahol becsapódnak. Vannak olyan bombák, amelyek nem robbannak fel a földre éréskor és még évtizedekkel később is okozhatnak károkat.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!