Az ukránok szerint az oroszok 100 millió dollárnyi gabonát loptak a háború kitörése óta

2022. május 12. – 07:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz fegyveresek elveszik az ukrán termelőktől a gabonát, és azt saját fogyasztásukra fordítják, vagy a nemzetközi piacokon próbálják értékesíteni – állítja az ukrán külügyminisztérium egy közleményben.

Az ukrán kormány szerint az orosz megszállók már legalább 400-500 ezer tonna gabonát loptak el több mint 100 millió dollár (kb. 36 milliárd forint) értékben. Szerintük szinte az összes szevasztopoli kikötőt elhagyó hajó gabonát vitt magával Oroszországba.

A minisztérium szerint a élelmiszerforrások ellopása kifosztásnak minősül ebben a formában, ezért mélyen elítélik Moszkva erre irányuló intézkedéseit.

A közlemény szerint a lopást az is bizonyítja, hogy az oroszországi Krasznojarszk Területi Törvényhozó Nemzetgyűlése arról határozott, hogy kisajátíthatják a terményeket az ideiglenesen megszállt Herszon régió gazdálkodóitól. A dokumentumban a bizottság elnöke, Vlagyiszlav Zirjanov is hangot adott az orosz hatóságok azon szándékának, hogy ezt a rendelkezést Ukrajna más régióira is kiterjesszék – állítják az ukránok.

Az ukrán külügyminisztérium figyelmeztette a vásárlókat, hogy az Oroszország által értékesített gabonaszállítmányok részben vagy egészben az ukránok kifosztásából származó gabonát tartalmazhatnak.

„Úgy gondoljuk, hogy minden olyan ország, amely tudatosan vásárol lopott gabonát, cinkos ebben a bűncselekményben” – írják.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!