Elfogadta az amerikai képviselőház a 40 milliárd dolláros ukrajnai segélycsomagot

2022. május 11. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök keddi sürgetése után a várakozásoknak megfelelően még aznap elfogadta a kongresszus alsóháza a tervezetet, amelynek így már csak a szenátuson kell átmennie ahhoz, hogy aláírásra küldhessék az elnöknek. Chuck Schumer demokrata szenátor korábban azt mondta, hogy az alsóházi szavazás után a szenátus is gyorsan fog cselekedni, így valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy véglegessé váljon a csomag.

A törvényjavaslatot a képviselőház 368-57 arányban fogadta el, vagyis az ukrán helyzet kapcsán megszokott módon komoly támogatást élvezett mind a republikánusok, mind a demokraták részéről. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közleményében ki is emelte ezt, mint mondta, ez egyértelmű üzenet mindenkinek, hogy az Egyesült Államok a hazájukat az orosz agresszióval szemben megvédő ukránok mellett áll.

Jen Psaki a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján – Fotó: Nicholas Kamm / AFP
Jen Psaki a Fehér Ház keddi sajtótájékoztatóján – Fotó: Nicholas Kamm / AFP

Psaki szerint az eddigi segítségük is kulcsszerepet játszott az ukrán védelmi törekvésekben, a most elfogadott tervezet pedig lehetővé teszi, hogy még több fegyvert és lőszert küldjenek az országba. Emellett pedig a saját készleteiket is fel tudják tölteni belőle, és támogathatják a NATO-tagországokban tartózkodó amerikai katonákat is. Joe Biden egyébként éppen két napja írta alá a „kölcsönbérleti” törvényt, amely megkönnyíti, hogy az Egyesült Államok katonai felszereléseket küldjön Ukrajnába.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!