Zelenszkij: Ukrajna újabb fontos lépést tett az uniós csatlakozás felé

2022. május 10. – 07:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn éjjel sem maradt el az ukrán elnök háborús beszéde, melyben ezúttal főként az EU-s csatlakozásról volt szó. Zelenszkij elmondása szerint Ukrajna néhány hét alatt a végére ért annak az általában hónapokat igénybe vevő kérdőívnek, amelyet minden csatlakozni kívánó országnak ki kell töltenie, ezzel pedig ismét közelebb került az Európai Unióhoz. Az elnök azt is hozzátette, hogy hétfőn az ország európai integrációjáról egyeztetett az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel, illetve az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel, elmondása szerint pedig mindketten tisztában voltak azzal, hogy minden európai szabadságáért harcolnak.

Mint mondta, Von der Leyen dicsérte az ukrán kormány gyorsaságát a kérdőív kitöltésében, és az egyeztetés során is azt mondta, hogy júniusban már válaszolhatnak is Ukrajna kérelmére. Ezt hétfőn már nyilvánosan is közölte a Bizottság elnöke, ám hozzá kell tenni, hogy ez sem jelentené még azt, hogy Ukrajna meg is kapja a tagságot. A nemrég újraválasztott francia elnök, Emmanuel Macron egyébként hétfőn azt mondta, a folyamat akár évtizedekig is eltarthat majd.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben többször is Ukrajnába látogató Charles Michel ezúttal Odesszába ment el, ahol a saját szemével láthatta az orosz blokád hatásait. Az ukrán elnök szerint utoljára valószínűleg a második világháborúban történt ilyen, a helyzet pedig nemcsak Ukrajnát érinti, a mezőgazdasági exportjuk nélkül más országokban is élelmiszerhiány alakulhat ki.

Zelenszkij szerint az agresszió ehhez hasonló hatásait csak úgy lehet megakadályozni, ha a szabad világ összefog, és rákényszerítik az oroszokat a háború befejezésére.

Erre már csak azért is szükség lenne, mert mint mondta, az oroszok az Európai Tanács elnökének látogatása ellenére is csapásokat mértek az odesszai régióra, ami jól mutatja az érzéseiket Európa iránt. Az ukrán elnök hozzátette, hogy május 9-én a kontinensen általában a 77 évvel ezelőtti szörnyűségekre és az akkori béke árára emlékeznek az országok, és arról beszélnek, hogy hogy lehet megakadályozni, hogy újra megtörténhessen egy ilyen háború. Idén viszont az európai fővárosokban a jelenleg zajló háború megállítása volt a téma, melyben Zelenszkij szerint egyértelmű az oroszok felelőssége.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!