Az ENSZ szerint több ezer civil halhatott meg Ukrajnában a hivatalosan ismert számokon felül

2022. május 10. – 13:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A hivatalos számok szerint jelenleg 3381 áldozatról tudni, 3680-an pedig megsérültek, de Matilda Bogner, a szervezet ukrajnai emberi jogi missziójának vezetője újságírói kérdésre azt mondta, hogy ennél több ezerrel magasabb lehet a valódi szám. Mint mondta, egyelőre csak becsléseik vannak, ezért jelenleg ennél pontosabb adatokkal nem tud szolgálni.

Az ENSZ-nek jelenleg 55 megfigyelője tartózkodik az országban, a küldetés tagjainak beszámolói szerint pedig a legtöbb emberéletet nagy területet érintő robbanások okozták – magyarán rakétacsapások és bombák. Bogner azt is hozzátette, hogy Mariupol a legnagyobb kérdőjel jelenleg, onnan tényleg nagyon nehezen tudnak megbízható adatokhoz jutni.

Új sírok és előre kiásott gödrök az irpinyi temetőben – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Új sírok és előre kiásott gödrök az irpinyi temetőben – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Emellett arról is szó esett, hogy a küldetés jelenleg olyan, megbízhatónak tűnő ügyeket is vizsgál, ahol az ukrán erők kínoztak meg vagy végeztek ki orosz katonákat. Bogner ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az oroszokkal szemben több ilyen vád merült fel, de egyértelmű, hogy a túloldalon is dokumentáltak ilyen eseteket.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!