Algériában tárgyalt az orosz külügyminiszter

2022. május 10. – 20:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Algériába látogatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy megerősítse a két ország partneri viszonyát. Lavrovot az algír külügyminiszter és Abdel-Madzsid Tebbún államfő is fogadta – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Lavrov látogatása egybeesett az orosz–algériai diplomáciai kapcsolatok felvételének 60. évfordulójával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 18-án tárgyalt telefonon Abdel-Madzsid Tebbúnnal, hogy egyebek mellett megvitassák az OPEP+ keretén belüli együttműködést. Az OPEP+ a Szaúd-Arábia vezette Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC) és Oroszország vezette tíz másik, nem OPEC-tag kőolajexportáló országot tömöríti.

Algéria az Európában felhasznált földgáz mintegy 11 százalékát, míg Oroszország a 47 százalékát szállítja. Az orosz–ukrán háború miatt Oroszország ellen hozott uniós szankciók után több európai ország is – köztük például Olaszország – Algériához fordult, hogy kiváltsa az orosz gázimportját. Ugyanakkor Algéria többször is jelezte, hogy korlátozottak az európai gázexportálási kapacitásaik.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!