Zelenszkij: A nácizmus hordái jöttek ellenünk, de győzni fogunk

2022. május 9. – 13:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nincs veszélyesebb egy alattomos ellenségnél, de nincs is mérgezőbb egy színlelt barátnál” – a híres ukrán költő, Hrihorij Szkovoroda idézetével kezdte a győzelem napja alkalmából közzétett beszédét az ukrán elnök. „Február 24-én ismertük fel igazán ennek az igazságát, amikor egy színlelt barát háborút indított Ukrajna ellen.”

Volodimir Zelenszkij a május 9-én közzétett beszédében – Fotó: President of Ukraine
Volodimir Zelenszkij a május 9-én közzétett beszédében – Fotó: President of Ukraine

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz rezsim arról álmodott, hogy az ukránok majd megtagadják a nácizmus felett aratott győzelmük május 9-i ünnepnapját, hogy „esélyt adjanak a nácitlanításra”. Azonban hozzátette: ahogyan a nácikat is kiüldözték Luhanszk, Donyeck és Herszon környékéről, valamint a Krím-félszigetről, úgy a megszállókat is el fogják üldözni az országukból.

„A nácizmus feletti győzelem napján egy új győzelemért harcolunk. Nehéz út vezet odáig, de nincsen kétségünk afelől, hogy győzni fogunk. Milyen előnyünk van az ellenséggel szemben? Okosabbak vagyunk náluk egy könyvvel: az Ukrajna történelméről szóló tankönyvvel”

– mondta Zelenszkij. „Átment rajtunk mindenféle háború, azonban mindegyik ugyanúgy végződött: bevetették a földünket golyókkal és gránátokkal, de egyetlen ellenség sem tudott itt gyökeret verni.”

„Ha hordák jönnek ellenünk, vagy a nácizmus, vagy a kettő keveréke, mint most, akkor is mi fogunk nyerni, mert ez a mi földünk. Mert míg más a cáratyuskáért, a führerért, a pártért vagy a főnökért harcol, mi a hazánkért. Soha nem harcoltunk senki ellen, csakis magunkért. A szabadságunkért és a függetlenségünkért.”

Zelenszkij hozzátette: „Soha nem fogjuk elfelejteni, amit az elődeink átéltek a II. világháborúban. Amiben több mint nyolcmillió ukrán halt meg, és minden ötödik ukrán nem tért végül haza.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!