Tömegével viszik az oroszok Szibériába és a távol-keleti részekre az ukrán menekülteket

2022. május 9. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szibériába, a Kaukázusba, az orosz távol-keletre és az Északi-sarkkör vidékére viszik az oroszok az általuk „evakuált” ukránokat – erről számol be a brit i napilap. Oknyomozásuk szerint 66 olyan tábort azonosítottak, melyeket „ideiglenes szálláshelyként” tartanak számon, ezek közé tartozik tucatnyi szanatórium, erdei gyermektábor, „hazafias” nevelési központ, és még egy egykori vegyifegyver-lerakó is.

Az oroszok állításuk szerint eddig közel egymillió embert „evakuáltak” Ukrajna háborús övezeteiből, többek között a délkelet-ukrajnai Mariupol civiljeinek jelentős részét is. A brit napilap eddig 6250 olyan embert azonosított közülük, akiket ilyen helyszíneken szállásoltak el – becsléseik szerint pedig a 66 helyszínen összesen 10 800 embert szállásolhatnak el.

Az i oknyomozása szerint a piros pontokkal jelölt helyeken alakítottak ki szálláshelyeket az oroszok az ukránoknak – Forrás: inews.co.uk
Az i oknyomozása szerint a piros pontokkal jelölt helyeken alakítottak ki szálláshelyeket az oroszok az ukránoknak – Forrás: inews.co.uk

Több tábor viszont sokezer kilométerre fekszik Ukrajnától és Oroszország európai részeitől, a Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet szerint pedig az ide helyezett embereket kényszerből hurcolták el Ukrajnából.

„A nemzetközi emberi jog szerint ha valakit az elé állítanak, hogy a háborús övezetben marad, vagy beléptetik a megszálló hatalom területére, az kényszerített áthelyezésnek minősül”

– mondja a szervezet európai és közép-ázsiai igazgatóhelyettese, Tanya Lokshina. Bár az orosz propaganda szerint „a tenger szépsége miatt” sok ukrán szabad akaratából döntött úgy, hogy az orosz távol-keleten folytatja életét, Mariupol polgármesterének tanácsadója egy Telegram-üzenetben arról írt, a helyieket iratok és pénz nélkül vitték az oroszok magukkal, és csak rosszul fizetett munkákat ígértek nekik „a világ fenekén”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!