Medián: Sem Moszkvát, sem Kijevet nem szeretik a magyarok, a fiatal fideszesek kétharmada oroszpárti

2022. május 9. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyugat-Európa nagyhatalmaiban még megbíznak a magyarok, de az orosz–ukrán konfliktusban egyik féllel sem szimpatizálnak igazán. Ez derül ki a Medián hétfő reggel közzétett kutatásának eredményéből, amely a 444 megbízásából készült. Egy hasonló 2018-as felméréshez képest a magyarok még bizalmatlanabbak lettek a nemzetközi környezettel szemben.

Bár Oroszország reputációja nagyot zuhant a négy évvel ezelőtti eredményhez képest (a 100 pontos elfogadottsági skálán 48 helyett már csak 32 pontos az elfogadottsága), a másik háborús fél, Ukrajna megítélése is hasonlóan alacsony, 33 pontos. Pártpreferencia alapján viszont jobban megoszlik a helyzet: míg a Fidesz-szavazók 43 pontot adtak Oroszországnak és 24-et Ukrajnának, addig az ellenzék hívei csak 15 pontra értékelik szimpátiájukat Moszkva iránt, míg Kijev iránt 48-ra.

A felmérés szerint valamivel szimpatikusabb a magyaroknak Kína (47 pont), mint az Egyesült Államok (44 pont), míg Nyugat-Európa három nagyhatalma (Nagy-Britannia, Németország, Franciaország) stabilan tartja magát 60 pont körüli értékekkel.

A Medián adatai szerint egyébként a fideszesek oroszpártisága leginkább a párt fiatal szavazóit jellemzi: a 18 és 39 év közötti fideszesek 65 százaléka szerint inkább Moszkva felé kéne orientálódni, nem Washington felé. Általánosan megfigyelhető, hogy minél idősebb egy korcsoport, annál kevésbé szimpatizál Oroszországgal.

A kutatás egy 1000 fős, országos reprezentatív mintán készült április 26. és 30. között, az eredményekről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!