Frakciója szerint alkalmatlan, de marad a helyén Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere

2022. május 9. – 12:35

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mond le a polgármesteri címéről Gálfi Árpád, Székelyudvarhely első embere, habár őt eddig támogató, kétharmados többségben lévő önkormányzati frakciója erre szólította fel – írja az MTI.

„Soha senkit nem láttam eredményt elérni úgy, hogy félúton meghátrál, vagy megfutamodik” – fogalmazott Gálfi a székelyudvarhelyieknek címzett hétfői levelében, amelyben maradását a még futó uniós projektekkel indokolta. „Ki gondolhatja komolyan, hogy egy polgármester, aki az elmúlt 5-6 évben azért dolgozott, hogy külső forrásokból rengeteg pályázati pénzt nyerjen, az éppen akkor fog lemondani, amikor a tervezett projektek megvalósításának küszöbére léptünk?” – írja.

A polgármestert múlt héten szólította fel lemondásra az eddig őt támogató a Szabad Emberek Pártjának (POL) 12 fős frakciója, akikkel Gálfi a 2020-as önkormányzati választásokon győzött. A polgármester azután kötött szövetséget a POL-lal hogy az önkormányzati választások előtt kizárták a Magyar Polgári Pártból (MPP). A POL helyi tagjai főként civilekből és helyi vállalkozókból kerültek ki. Eredetileg Székelyudvarhelyért nevű pártként szerették volna bejegyeztetni magukat, ám erre az önkormányzati választásokig már nem volt lehetőségük, ezért az erdélyi regionális vegyes párt (POL) színeiben indultak.

A választás végül a Gálfi és a POL győzelmét hozta, Gálfi a szavazatok 68,3 százalékával nyerte el a polgármesteri címet, míg a POL kétharmados frakciót szerzett, 12 helyet a 19 fős városi tanácsban. A fennmaradó helyeken a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az MPP osztozott (a városban a magukat magyarnak vallók aránya 96 százalék).

Az elmúlt két évben a polgármesternek több konfliktusa is akadt a frakcióval, amely múlt csütörtökön csúcsosodott ki, mikor Gálfi alpolgármestere, Pálfi Kinga és Albert Sándor városi menedzser lemondtak tisztségeikről. Korábban a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatóságának vezetője is megvált pozíciójától, valamint a képviselő-testület több POL-os tagja is lemondott tisztségéről.

A POL-frakció vezetői az alpolgármester és a városi menedzser lemondását követően, alkalmatlannak állapították meg Gálfi Árpádot a polgármesteri feladat végzésére, és pénteken a lemondásra is felszólították. A frakció tagjai egyúttal azt is kezdeményezték, hogy a polgármesterrel együtt, ők is mondjanak le, amelyet Gálfi már akkor is elutasított, így a frakció a helyén maradt.

Godra Zsolt, a POL-frakció vezetője szerint 2020-ban Gálfi Árpád személyében a „legkisebb rosszat” választották, amikor is egy erkölcsileg feddhetetlen, négyéves tapasztalattal rendelkező személyt láttak benne, aki majd a lelkesedésével fogja pótolni a menedzsment terén tanúsított hiányosságait.

Az azóta fellépő bizalmi válságra azonban nem figyeltek eléggé, miután a polgármester a belső, vitás helyzetek tisztázását főként nyomozati szervekre bízta. Emiatt indult el a felmondási, lemondási hullám, amely a hivatali munka minőségét is befolyásolta. Péter Balázs frakcióvezető-helyettes szerint Gálfi Árpád „tevékenysége csak a város kárára van”.

Gálfi azonban nem akar lemondani, és hétfői Facebook-bejegyzésében a POL tagjait kritizálta. Szerinte valaki éket vert közé és egykori csapattársai közé, a városban „iparrá kezdi kinőni magát a Gálfi-ellenes propaganda”, és azok a leghangosabb kritikusai, akiknek lehetőségük lett volna tenni a városért, de nem vállaltak felelősséget.

Gálfi Árpád neve már a mostani események előtt ismertté válhatott a magyar hírfogyasztók számára is. Többek közt ő volt az az erdélyi polgármester, aki 2020. március 15-én nem helyeztette ki a román zászlókat a magyar zászlók mellé, és amely tette miatt tavaly novemberben bírságot is kellett fizetnie. A magyarországi választási kampányban pedig egy Facebook-posztban előbb megkérdezte a lakosságot arról, hogy fogadják-e Márki-Zay Pétert, majd törölte a posztját, és elutasította a politikussal való találkozót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!