Japán kormányfő: Idő kell ahhoz, hogy fokozatosan leálljunk az orosz olaj importjával

2022. május 9. – 07:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idő kell Japánnak ahhoz, hogy fokozatosan kivonja az orosz kőolaj importálását – erről Kisida Fumio japán miniszterelnök beszélt a G7-ekkel való vasárnap esti egyeztetése után, írja a Guardian.

A világ legfejlettebb gazdaságait tömörítő csoport vezetői vasárnap megállapodtak abban, hogy tovább fokozzák Oroszország gazdasági elszigetelését, és elkötelezettek az orosz energiafüggőség felszámolása mellett – többek között az orosz olaj importjának betiltásával.

„Ez egy nagyon nehéz döntés egy erősen energiaimporttól függő ország számára. De egy olyan időszakban, mint a mostani, mindennél fontosabb a G7-ek koordinációja” – mondta sajtótájékoztatóján a japán kormányfő, hozzátéve: egyelőre felmérik az orosz olajtól való függőségük helyzetét, majd fokozatosan tesznek lépéseket ennek leállítására.

Oroszország Japán ötödik legnagyobb olaj- és LNG-importőre. Igaz, április közepe óta nem érkezett orosz olajszállítmány a szigetországba, és az elmúlt hónapban harmadával kevesebb hordónyi olajat importáltak, mint egy évvel korábban.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!