Olyan közleményt adott ki az ENSZ BT a háborúról, amibe Oroszország sem tud belekötni

2022. május 7. – 07:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta az első nyilatkozatát az ENSZ Biztonsági Tanácsa az ukrajnai háborúról – igaz, közleményükben figyelmesen kikerülték a „háború”, a „konfliktus” és az „invázió” szavakat, írja a Guardian.

Ehelyett „mély aggodalmukat fejezik ki Ukrajna békéjének és biztonságának fenntartása miatt”, és „határozottan támogatják” António Guterres ENSZ-főtitkár törekvését a „vita” békés megoldására. „A Biztonsági Tanács emlékeztet arra, hogy az Egyesült Nemzetek Alapokmánya értelmében minden tagállam kötelezettséget vállalt arra, hogy nemzetközi vitáikat békés eszközökkel rendezik” – emeli ki a szöveg.

Persze nyilvánvalóan azért fogalmaz ennyire távolságtartóan a szöveg az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mert Oroszország nemcsak aktív résztvevője a konfliktusnak, de egyben a Biztonsági Tanács állandó tagja is. Eddig Moszkva minden korábbi nyilatkozattervezetet el is utasított, és a fenti szöveg kidolgozása is két hónapig tartott.

Ennek ellenére Mexikó ENSZ-nagykövete, Juan Ramón de la Fuente úgy gondolja, a háborút csak csipkekesztyűvel kézbe vevő nyilatkozat „egy nagyon kezdeti lépés, ami a jó irányba mutat”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!