Az orosz állampárt vezetőségi tagja szerint Oroszország véglegesen jött Herszonba

2022. május 6. – 18:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretném tudatni Herszon megye lakóival, hogy Oroszország véglegesen jött ide. Senkinek ne legyen kétsége, a múlthoz nincs visszaút, együtt fogunk élni, közösen fogjuk fejleszteni ezt a gazdag megyét” – közölte a Ria Novosztyival minden korábbinál egyértelműbben az orosz erők által megszállt ukrajnai megyében az Egységes Oroszország általános tanácsának titkára. Andrej Turcsak ezt a helyszínen nem a herszoniakkal, hanem a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetőjével, Gyenyisz Pusilinnel tárgyalta meg. (Róla és luganszki szakadárállam (LNR) vezetőjéről itt olvashat bővebben.)

Kézenfekvő a feltételezés, hogy a már orosz részről önálló államokként elismert LNR-hez és DNR-hez hasonlóan Herszon megyéből is szakadárállamot alakítanak ki, bár Turcsan szerint korai erről beszélni, „erről majd a terület lakossága fog dönteni” – igaz, onnan százezrek menekültek nyugatra az orosz erők elől. Szerinte most elsődleges a humanitárius segélyek megszervezése, amiben majd az Egységes Oroszország ifjúsági szervezetének önkéntes fiataljai is segíteni fognak.

Oroszország Herszonból nyugatra tört volna Odessza felé, egyelőre azonban a frontok megmerevedtek, Mikolajivot már nem tudták bevenni. Turcsan szerint most a legfőbb eredmény, hogy Ukrajnát elszakították az Azovi-tengertől, és hogy a DNR közvetlen kapcsolatba került a most elfoglalt Herszon és részben Zaporizzsja megyékkel.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!