Amerikai hírszerzési információk segíthették a Moszkva cirkáló elsüllyesztését

2022. május 6. – 07:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Moszkva elsüllyesztése nagy fegyvertény volt az ukrán hadseregnek. A CNN forrásai most azt állítják, hogy amikor az ukránok felfedezték a hajót a Fekete-tengeren, az amerikaiaktól kértek segítséget annak igazolásában, hogy valóban a Moszkváról van-e szó, az amerikai hírszerzés pedig segített ebben, és a cirkáló pontos helyéről is információt adott át. Az azonban nem világos, hogy az Egyesült Államok tudta-e, hogy az ukránok támadásra készülnek a Moszkva ellen – állítják a források.

Az Egyesült Államok mindenesetre egyre hathatósabb hírszerzési segítséget nyújt Ukrajnának: ahogy korábban írtuk, a likvidált orosz tisztek szokatlanul nagy számához is köze lehet az amerikai információátadásnak – bár ez utóbbit az amerikai védelmi minisztérium friss reakciójában tagadta.

(CNN)

Frissítés: az amerikai védelmi minisztérium azt is tagadta, hogy a Moszkva elsüllyesztésében segédkeztek volna hírszerzési információval. „Nem adtunk konkrét célzási információkat Ukrajnának a Moszkvához. Nem vettünk részt az ukránok döntésében, hogy csapást mérjenek a hajóra, vagy az általuk végrehajtott műveletben. Nem volt előzetes tudomásunk arról, hogy Ukrajna célba akarta venni a hajót. Az ukránoknak megvannak a saját hírszerzési képességeik az orosz haditengerészeti hajók követésére és célba vételére, ahogy ebben az esetben is tették” – mondta John Kirby szóvivő.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!