Az USA hírszerzése segített Ukrajnának az orosz tábornokok likvidálásában

2022. május 5. – 08:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A háborúban meghalt orosz tábornokok közül sokakat az amerikai hírszerzés segítségével találtak és öltek meg az ukránok – írja a New York Times magas rangú, névtelenséget kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Az ukrán álláspont szerint nagyjából 12 orosz tábornokot öltek meg a frontvonalaknál. Ez egy igen magas, a katonai elemzőket is megdöbbentő szám, amit az amerikai lap cikke részben azzal magyaráz, hogy fontos segítséget kaptak az USA-tól. Az Egyesült Államok hírszerzése közölte Ukrajnával az orosz hadsereg főhadiszállásának gyakran változtatott helyszíneire vonatkozó információkat és más részleteket is. Ukrajna ezeket az információkat a saját (többek között az orosz kommunikáció lehallgatásából származó) adataival vetette össze, így tudott csapásokat mérni és olyan támadásokat végrehajtani, amelyekben végül orosz tisztek is meghaltak.

A segítség a Biden-adminisztráció titkos törekvéseinek része, amelynek célja, hogy valós idejű harctéri hírszerzést biztosítson Ukrajnának – írja a New York Times. A cikk arra is kitér, hogy Ukrajnának nyújtott támogatással kapcsolatos korai amerikai visszafogottság hamar megváltozott: az USA most már nemcsak titkos információkkal, hanem több tízmillió dolláros segélyekkel és nehézfegyverekkel is segít a megtámadott kelet-európai országnak.

Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője a New York Times írásának megjelenése után azt nyilatkozta, hogy

a harctéri hírszerzési információkat nem azzal a szándékkal bocsátotta Amerika az ukránok rendelkezésére, hogy „orosz tábornokokat öljenek meg”.

Arról, hogy mekkora szerepe van az ukrán katonai vezetésnek az oroszok feltartóztatásában, és mit árul el az oroszokról az, hogy milyen tábornokokat vesztettek el a hírek szerint, ebben a korábbi cikkünkben írtunk részletesen >>>

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!