Egy magyar kisrepülő is megsemmisült az ukrajnai harcokban

2022. május 5. – 19:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kiyiv Independent haditudósítója Twitteren publikált fotókat a Kijev közelében található Hosztomeli, más néven Antonov repülőtéren megsemmisült gépekről. Ezek egyikén a világ legnagyobb gépének, típusát egyetlen példányként képviselő Antonov An-225 Mrija szárnyai alá préselődve felbukkan egy magyar zászlóval, magyar lajstromjellel ellátott kisrepülő.

HA-WAS lajstromjel alatt az Aviainfo szerint egy kétüléses Cessna 152-es kisrepülő van bejegyezve a kalocsai repülőtérre; azt egyelőre nem tudni, a gép hogyan ragadt Ukrajnában.

A Kijev melletti repülőteret az orosz invázió első napján helikopterekről ledobott orosz ejtőernyősök próbálták meg elfoglalni, azonban csak véres harcok árán jártak sikerrel. Az eredeti tervek szerint valószínűleg az ejtőernyősöket légi szállítású egységeknek kellett volna követniük, azonban a szállítógépek biztonságos landolásának feltételeit nem sikerült megteremteni. A győzelem is pürroszinak bizonyult, ugyanis a Kijev bekerítésére irányuló offenzíva elakadása után, április elején az orosz erők egész Észak-Ukrajnát feladták.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!