Szijjártó: A kitolt határidő ellenére sem támogatja Magyarország az új uniós szankciócsomagot

2022. május 4. – 15:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ebben a formában felelősen nem támogatható az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagja, az ugyanis lerombolná Magyarország energiaellátásának biztonságát – idézi az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai kijelentését. A miniszter közleményét a lenti videóban tudja megnézni.

Szijjártó Üzbegisztánból bejelentkezve arról beszélt, hogy a brüsszeli testület által előterjesztett javaslatok számos újabb korlátozást tartalmaznak orosz és belarusz szervezetekkel és személyekkel szemben, illetve különböző termékek importjára és exportjára, bizonyos gazdasági tevékenységekre vonatkozóan. A külügyminiszter szerint ezek az intézkedésekkel nincs gondja a kormánynak.

„Emellett ugyanakkor betiltanák az Oroszországból Európába irányuló kőolajszállítást, mégpedig rövid határidővel, Magyarország esetében a jövő év végétől” – tette hozzá. Szijjártó szerint ez a szankciós csomag a hazai energiaellátás alapjait „teljes mértékben lerombolná”, mert lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

A Reuters saját forrásaira hivatkozva korábban azt írta, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig vásárolhat orosz olajat, így tehát egy ideig mindketten felmentést kapnának az olajembargó alól. Szijjártó a bejelentkezésben viszont arról beszélt, hogy

még a határidő kitolásával sem fogadja el a magyar kormány a büntetőintézkedéseket.

„Ez nem politikai akarat hiányának a kérdése, nem szándék kérdése, nem időtartam kérdése, hanem egészen egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság” – mondta. Szijjártó arról is beszélt, hogy Magyarország Oroszországtól tud elegendő kőolajat vásárolni, ezt a meglévő vezetékeken keresztül tudja megtenni, és jelenleg technológiai szempontból is csak az orosz olaj feldolgozására van lehetőség.

Elmondása szerint a magyar kormány az újabb csomagot ebben a formában nem tudja megszavazni. Az intézkedések támogatásához arra lenne szükség, hogy az embargó ne vonatkozzon a csővezetéken keresztül történő kőolajszállításra – tette hozzá.

Az újabb uniós szankciócsomagról itt írtunk bővebben. A szankciókat szerdán vitatják meg az uniós országok, elfogadásukhoz a 27 uniós ország egyhangú támogatására lesz szükség. Szlovákia már jelezte, hogy mentességet kér.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!