Összefoglaljuk az elmúlt órák legfontosabb híreit

2022. május 3. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, Orbán Viktor az április 21-i találkozójukon elmondta neki, az oroszok konkrét tervvel rendelkeznek, és május 9-re vége lesz a háborúnak. A katolikus egyházfő azt is elmondta, nem tervez Kijevbe utazni, Putyinnal viszont találkozna a béke érdekében.
  • A orosz olajimport embargója is bekerülhet az Európai Unió hatodik szankciós csomagjába. Ez alól Magyarország és Szlovákia is felmentést kaphat – utóbbi hivatalosan már kérte is. Eközben Moszkva rendeletbe foglalt egy újabb viszontszankciós kört: a főleg exporttilalmi rendelkezés kidolgozására és a szankcionált személyek listázására 10 napjuk van.
  • Oroszország Donyeck és Luhanszk annektálását tervezi látszatválasztásokkal – vélik amerikai tisztviselők, de Moszkva hasonlóra készülhet Herszonban is, ahol már most is a rubel a hivatalos pénznem. A Donyecket ért éjszakai támadásokban legalább kilenc ember meghalt.
  • Az orosz külügyminisztérium folytatta diplomáciai támadását Izrael ellen, mondván, hogy Jair Lapid külügyminiszter „történelemellenes kijelentései” nagyrészt „magyarázatot adnak a jelenlegi izraeli kormánynak a kijevi neonáci rezsim támogatására”. Izrael válaszul a háború kitörése óta először fontolóra vette, hogy (védelmi) fegyvereket szállítsanak Ukrajnának.
  • Orosz rakétacsapás érte a délnyugat-ukrajnai Odessza fekete-tengeri kikötővárost, ahol meghalt egy 14-15 éves fiú több más civillel együtt. Az orosz közlés szerint precíziós rakétával támadták a város repülőterét, ahol nyugati fegyverszállítmányokat és Bayraktar TB2-es drónokat halmoztak fel.
  • Boris Johnson brit miniszterelnök virtuális beszédben szól az ukrán parlamenthez röviddel aztán, hogy 300 millió fontos újabb katonai segélyt ígért Ukrajnának.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!