Zelenszkij a civilek kimenekítéséről: Még nem győzelem, de mégis eredmény

2022. május 4. – 00:43

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti beszédében azt mondta, hogy 156 embert sikerült kimenekíteni a mariupoli Azovsztal acélgyárból. (Az ENSZ 101 civilről beszélt korábban.) Az elnök szerint hosszas előkészítést és sok tárgyalást igényelt a civilek evakuálása, de meglett az eredménye. A kimenekített civilek nagyrészt nők és gyerekek, akik közel két hónapot töltöttek a bunkerekben. A gyerekek között van olyan is, aki mindössze 6 hónapos, mondta Zelenszkij.

Hozzátette: az oroszok megszegik a tűzszüneti megállapodásokat.

„Folytatják az acélgyár elleni támadásokat, megpróbálják lerohanni a komplexumot. Sokszor mondták nekem, hogy senkit nem lehet megmenteni. Hogy lehetetlen. És ma 156 ember van Zaporizzsjában. Ez még nem győzelem, de mégis eredmény. És hiszem, hogy van esély arra, hogy másokat is megmentsünk.”

Szerinte az oroszok idegesen reagáltak a sikerükre. A városok bombázásával csak a tehetetlenségüket próbálják palástolni, mert tudják, hogy Ukrajnát képtelenek legyőzni. Itt felsorolta, hány ukrán várost bombáztak kedden. Zelenszkij szerint minden egyes hasonló támadással Oroszország messzebb került a civilizációtól.

Megemlékezett a 17 halálos áldozattal járó közúti balesetről is, ami Kijev és Csap között történt. Egy busz, egy gépkocsi és egy üzemanyag-szállító teherautó ütközött össze. A balesetnek nincs köze a háborúhoz.

Zelenszkij beszédében köszönetet mondott a brit kormánynak a 300 millió fontnyi harci eszközért, amivel Ukrajnát támogatják majd.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!