A kijevi magyar nagykövetség szerint rágalom, hogy Putyin előre szólt Magyarországnak az ukrajnai támadásról

2022. május 3. – 21:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Politico szerint a kijevi magyar nagykövetség felháborodását fejezte ki, amiért Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára hétfőn azt állította, hogy Vlagyimir Putyin előre szólt Magyarországnak az ukrajnai invázióról.

Olekszij Danilov nyilatkozata „olyan vádakat tartalmaz, amelyek hamisak és alaptalanok, és gyűlöletet szítanak a magyarok és Magyarország ellen a háborútól szenvedő ukrán nép között” – közölte a nagykövetség kedden.

„Határozottan visszautasítjuk és elítéljük a Magyarországgal szemben megfogalmazott rágalmakat. Felszólítjuk Danilov urat, hogy vonja vissza kijelentéseit”

Danilov arról is beszélt a tévéinterjúban, hogy a magyar kormány területeket akart szerezni Ukrajnától, azonban állításait semmivel sem támasztotta alá. Úgy fogalmazott: „valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után”

Erre reagálva a magyar nagykövetség azt is közölte: magyarázatot várnak az ukrán vezetéstől arra vonatkozóan, „hogyan képzelik el kétoldalú és jószomszédi kapcsolataink jövőbeni alakítását”, tekintettel arra, hogy nem ez volt az első eset, hogy az ukrán vezetés egyes képviselői így beszélnek Magyarországról, amely többször bizonyította támogatását és szolidaritását Ukrajnával.

Korábban Menczer Tamás külügyi államtitkár mindössze annyival intézte el Danilov mondatait, hogy „nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!