Az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára szerint Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról, a magyarok területet akarnak szerezni

2022. május 2. – 23:47

frissítve

Az ukrán biztonsági és védelmi tanács titkára szerint Putyin előre szólt Magyarországnak az invázióról, a magyarok területet akarnak szerezni
Olekszej Danilov, a BVT titkára egy sajtótájékoztatón 2022 februárjában – Fotó: Ukranian Presidency / Handout / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin előre elárulta a magyar vezetésnek, hogy az oroszok lerohanják Ukrajnát, a magyar kormány területeket akar szerezni Ukrajnától – mondta a Hromadske ukrán lap beszámolója szerint Olekszij Danilov, az ukrán Biztonsági és Védelmi Tanács (BVT) titkára egy tévés interjúban.

„Magyarország nyíltan felvállalja, hogy együttműködik Oroszországgal. Sőt, Putyin előre figyelmeztette, hogy megtámadják az országunkat. Valamiért azt gondolták, hogy megszerezhetik az országunk egy részét. Ez soha nem fog megtörténni. Majd meglátjuk, milyen következmények sújtják azt az országot a háború után”

– mondta Danilov.

Ugyanígy idézi a vádakat többek között a TCH, a Babel és az Interfax Ukraine is, de egyik cikkben sem írják, hogy Danilov hogyan és mivel támasztotta alá az állítást, vagy milyen forrásra hivatkozott – ha tett egyáltalán ilyet.

Ez a téma nem először kerül elő: ahogy korábban írtuk, Roman Giertych volt lengyel miniszterelnök-helyettes márciusban felvetette, hogy Putyinnak volt egy titkos terve, megpróbálta Orbánt és akár még a lengyeleket is bevonni az Ukrajna elleni háborúba, és Kárpátalját ígérte Orbánnak a segítségért. Bizonyíték akkor sem hangzott el.

Az állítással kapcsolatban küldtünk kérdést Havasi Bertalannak, Kovács Zoltán államtitkárságának, a Kormányzati Tájékoztatási Központnak és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is.

Reakció végül a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól futott be, Menczer Tamás államtitkár Facebook-bejegyzésében lényegében annyival kommentálta Danilov mondatait, hogy „nem szállítunk fegyvereket az Ukrajnában zajló háborúba.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!