Kovács Zoltán: Magyarország nem tudja rövid időn belül pótolni az orosz energiahordozókat

2022. május 2. – 21:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország nem tud rövid idő alatt más ellátási forrást találni az orosz energiahordozók importja helyett – írja Kovács Zoltán BBC-nek adott interjúja alapján az MTI.

Szerinte az asztalon lévő összes jelenlegi javaslat, a magyar kormány által eddig látott tervek és tervezetek mindegyike gyakorlatilag a magyar gazdaság leállásával, a magyar emberek mindennapi életvitelének romba döntésével lenne egyenlő a szankciók bármelyikének bevezetése esetén.

Az államtitkár azt mondta, hogy Magyarországnak rövid távon, de különösen a következő 3-5 évre szóló időszakban nincsenek alternatív energiaellátási forrásai.

Magyarország nyersolajellátásának 65 százaléka Oroszországból érkezik, és tengerpartok nélküli országként az ellátás a vezetékrendszerekre alapul.

„Nagyon egyszerű fizikai tény, hogy ezek a vezetékek jelenleg Oroszországhoz kötnek bennünket, és a nyugatról érkező (vezetékrendszerek) is orosz földgázt és nyersolajat szállítanak”

– mondta.

Emellett Magyarország földgázellátásának 85 százaléka függ az orosz szállításoktól, és ezen szerinte lehetetlenség változtatni pár hónap vagy év alatt.

Arra a kérdésre, hogy e helyzet miatt a magyar kormány reménykedik-e valamely kivételes bánásmódban, vagy kapott-e ilyesmire biztosítékokat Brüsszeltől arra az esetre, ha az Európai Bizottság az orosz olaj embargójáról dönt, az államtitkár azt mondta, hogy a kormány még nem látta a bizottság végleges tervezetét ebben az ügyben.

„Üzeneteket látunk különböző irányokból, de kijelenthetem, hogy a magyar álláspont nem változott.”

Megkérdezték tőle, hogy szerinte Magyarország nem kockáztatja-e az Európai Unió által az ukrajnai háború borzalmaival szemben tanúsított, mindeddig meglehetősen egységes álláspont szétforgácsolódását, Kovács Zoltán azt mondta: olyan kompromisszumot kell találni, amely mindenki számára elfogadható, és ez a kompromisszum csak az európai együttműködés egyik alapelvére, vagyis a józan észre alapuló, kölcsönösen elfogadható, gyakorlatias megoldásokra épülhet.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús kiadásaihoz nyújt finanszírozást, Kovács Zoltán kijelentette, hogy a kormány nagyon nyitott a kérdés megvitatására, de ebben az ügyben nem szabad Magyarországra mutogatni, hiszen továbbra is csaknem mindegyik európai ország fizet az orosz energiahordozókért, tekintettel az alternatív források hiányára.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!