Zelenszkij: Új támadásokkal és újabb nagy veszteségekkel készülnek az oroszok

2022. május 1. – 02:30

frissítve

Zelenszkij: Új támadásokkal és újabb nagy veszteségekkel készülnek az oroszok
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat éjjeli beszéde – Fotó: President of Ukraine

Másolás

Vágólapra másolva

Már nagyon várja az orosz olaj elleni szankciókat az ukrán elnök: Volodimir Zelenszkij szombaton, az orosz–ukrán háború 66. napja után is elmondta éjjeli beszédét.

Zelenszkij szerint az orosz tábornokok tisztában vannak azzal, hogy a halálba küldik a katonáikat, de nem hajlandóak leállni. Ahogyan az ukránok sem: az elnök azt ígérte, „Ukrajna szabad lesz”, és minden megszállt területre vissza fog térni a normális élet.

Előre veszteségekkel számolnak a tábornokok

Zelenszkij szombati beszéde elején megemlékezett a határőrség nemzeti napjáról, és a határőrök hősies kiállásáról: „Többek között Mariupolban is harcolnak, hősiesen védik a városunkat. 340 határőr – a mi hőseink. Ma beszéltem velük, gratuláltam nekik, és megköszöntem a munkájukat.”

Megemlítette azt a hírt is, amiről már érkeztek beszámolók szombat folyamán, hogy az oroszok offenzívájukban még erősebb akciókra készülnek: „Már több mint 23 ezer katonájukat elvesztették az Oroszországért vívott érzéketlen háborújuk csatáiban. De nem állnak le. És tudjuk, hogy az orosz parancsnokok újabb nagy veszteségekre készülnek.”

Szerinte az eddig elvesztett egységeket alulmotivált és alulképzett emberekkel töltik fel az oroszok, csak hogy elég katona harcoljon az oldalukon. Azonban a parancsnokság már előre veszteségekkel kalkulál:

„Nem is beszélnek a katonáiknak arról, hogyan készítik elő a holttestek tárolásához a fagyasztóládákat. Nem mondják el nekik, milyen »tervezett« veszteségekkel számolnak a tábornokok.”

Véget kell vetni az orosz háború szponzorálásának

Szombaton rakétatámadás érte Odesszát és Dnyipro környékét is – ezzel kapcsolatban Zelenszkij azt mondta, folyamatosan kommunikálnak partnereikkel az Oroszország elleni szankciók kiterjesztéséről. Szombaton tárgyalt például Emmanuel Macron francia elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel is.

„Várhatóan a közeljövőben döntés születik az orosz olaj korlátozásáról. Ragaszkodunk ahhoz, hogy az olajszankciók vonatkozzanak minden olyan kísérlet megakadályozására is, amelyek szerint például Oroszország úgynevezett olajkeverékekkel kerülné meg a korlátozásokat.

Szankciókkal kell majd szembenéznie minden államnak és vállalatnak, amely kisegítené Oroszországot az olajkereskedelemben. Véget kell vetni az orosz háborús terrorgépezet szponzorálásának”

– hangsúlyozta az ukrán elnök. Macronnal folytatott beszélgetéséről Zelenszkij azt mondta: „Folyamatosan haladunk afelé, hogy politikai formába öntsük azt a tényt: Ukrajna az egyesült Európa szerves részévé vált.”

A francia és a brit vezetőn kívül szombaton egyeztetett Svájc elnökével, Ignazio Cassis-szal is, a beszélgetésen pedig a humanitárius segítségnyújtáson kívül szóba került az is, hogyan terveznék újjáépíteni Ukrajna vezetői az országot a háború után.

Zelenszkij szerint mindent megtesznek annak érdekében, hogy az orosz megszállás alól felszabadult területekre visszatérjen a normális élet: „Ukrajna szabad lesz. És az ukrán zászló visszatér oda, ahol annak valóban lennie kell. Vissza fog térni a normális élettel együtt, amit Oroszország egyszerűen már a saját területén sem képes biztosítani.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!