Kijev szerint az orosz erők még aktívabb akciókra készülnek, hogy elfoglalják Ukrajna minél több részét

2022. április 30. – 20:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fokozatosan növelik a kelet-ukrajnai offenzíva intenzitását az orosz erők, és vannak arra utaló jelek, hogy még aktívabb akciókra készülnek – írja az ukrán védelmi minisztérium közleménye alapján a BBC.

„Látjuk a jeleit annak, hogy Oroszország a keleti műveleti zónában is erősíti a csapatait, és igyekszik minél inkább arra törekedni, hogy elfoglalják a lehető legtöbb ukrán területet” – mondta szombaton Olekszandr Motuzjanik, a minisztérium szóvivője. Továbbra is támadják emellett az orosz erők légicsapásokkal Mariupolt, főleg az Azovsztal acélgyár környékét. Annak ellenére, hogy az oroszok a kikötőváros kvázi elfoglalása óta azt mondják, nem harcolnak a gyárban rekedt ukrán erők ellen.

A védelmi minisztérium szóvivője szerint emellett folyamatosan erőszakkal hurcolják el a civileket Harkiv megye megszállt részeiről Oroszországba. Bár hivatalosan a Kreml is elismeri, hogy az invázió kezdete óta több mint egymillió embert „evakuáltak” Ukrajnából, Kijev szerint ezek kényszerített deportálások voltak, és Moszkva túszként használja a civil lakosságot.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!