Szentpétervári trollfarmmal tolják az orosz háborús propagandát a közösségi felületeken

2022. május 1. – 07:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

500 eurós havi fizetést kapnak azok a szentpétervári oroszok, akiknek az a dolga, hogy háborús propagandával árasszák el a különböző közösségi felületek kommentszekcióit. A Cyber Front Z nevű szervezetről a Sky azt írja, hogy a dolgozókat Telegramon toborozzák, és az 500 eurós havi fizetésért (kb. 190 ezer forint) naponta kétszáz kommentet kell legalább írni a Facebookra és a Youtube-ra. A szervezet központja egy régi fegyvergyárban van Szentpéterváron.

A szervezetet a helyi Fontanka újság egyik beépített riportere leplezte le, aki egy hónapig dolgozott hivatásos trollként. A munkájához kamu felhasználókat kapott, és a kommentekben az orosz álláspontot kellett felnagyítania, illetve támadni azokat, akik kritikát mernek megfogalmazni az orosz megszállókkal szemben. A szervezetnek köze lehet annak az Internet Research Agency nevű magáncégnek, amelyet a hírek szerint Vlagyimir Putyin szövetségese, Jevgenyij Prigozsin irányít, és többek között a 2016-os amerikai választásokba is beavatkoztak hasonló módon.

A brit külügy jelentése szerint a fizetett orosz trollok kő keményen nekimennek minden Oroszországot kritizáló politikusnak és felhasználónak Nagy-Britanniától Indián át Dél-Afrikáig, ezért Lizz Truss külügyminiszter be is jelentette, hogy jelezték a problémát a közösségi oldalaknak, és szorosan együttműködve dolgoznak velük továbbra is, hogy kiszűrjék az orosz trollokat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!