Háromszor is visszautasította Putyin Ferenc pápa kérését, hogy az oroszok nyissanak humanitárius folyosót a mariupoli civileknek

2022. május 1. – 12:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz Il Messagero forrásai szerint Ferenc pápa háromszor is arra kérte Vlagyimir Putyint diplomáciai csatornákon, hogy nyissanak humanitárius folyosót a szétbombázott Mariupolból menekülő civileknek, de az orosz elnök minden alkalommal elutasította a kérést. A legutóbbi ilyen kérést múlt héten küldte Ferenc pápa Oroszországnak.

A lapnak a kijevi nuncius, Visvaldas Kulbokas azt mondta, hogy több alkalommal már nagyon közel kerültek a megoldáshoz. Először egy ortodox érsekkel együtt vezették volna a missziót Mariupolba, de az oroszok egyelőre ismeretlen okból az utolsó pillanatban visszaléptek. Másodszor az volt a terve Ferenc pápának, hogy a bizalmasának számító Konrad Kraiewski lengyel bíboros vezetésével próbáltak volna segíteni az ottaniaknak, de végül az oroszok nem tudták volna garantálni a biztonságukat.

A most vasárnapi misén a Sky szerint Ferenc pápa ismét a humanitárius folyosók megnyitására szólította fel Oroszországot, hogy így engedjék szabadon a mariupoli acélgyárban rekedt civileket. Azt is hozzátette, hogy az oroszok barbár módon bombázták és pusztították el Mariupolt.

Mindeközben orosz források szerint összesen 46 civilt menekítettek ki az Azovsztal acélgyárból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!