Egymásnak szólogat be Leonardo DiCaprio és a brazil elnök a Twitteren

2022. április 30. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Jair Bolsonaro brazil elnök Twitteren szólt vissza Leonardo DiCaprio színésznek, miután a világsztár-környezetvédő arra biztatta Brazília fiataljait, hogy szavazzanak a választásokon még ebben az évben.

„Brazília az Amazonas és más, az éghajlatváltozás szempontjából kritikus ökoszisztémák otthona”, emlékeztetett DiCaprio még csütörtökön a Twitteren.

„Az, hogy mi történik ott, mindannyiunk számára fontos, ezért a fiatalok részvétele a választáson kulcsfontosságú az egészséges bolygóért való változás előmozdításában”

– tette hozzá.

A környezetvédelmi megfontolások figyelembevételéről aligha híres Bolsonaro szarkazmussal válaszolt minderre „Köszönjük a támogatást, Leo! Nagyon fontos, hogy minden brazil szavazzon a választásokon” – írta a Twitteren a 2019-ben hivatalba lépett szélsőjobboldali vezető, hozzátéve:

„Polgáraink majd eldöntik, hogy meg akarják-e tartani a szuverenitásunkat, vagy olyan szélhámosok vezessék őket, akik külföldi érdekeket szolgálnak.”

A BBC az esettel kapcsolatban arra emlékeztet, hogy DiCaprio az amazóniai esőerdők fokozott védelmének szószólója, 2019-ben 5 millió dollárt adományozott az ottani természetvédelmi erőfeszítésekre. Eközben Bolsonarot rendszeresen kritizálják kormánya környezetpolitikája miatt, és gyakran azzal vádolják, hogy lehetővé tette az erdőirtás felgyorsulását a régióban. Sőt, természetvédők tavaly októberben az emberiség elleni bűncselekmények miatt kezdeményeztek jogi eljárást a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a brazil elnök ellen az Amazonas esőerdő pusztításában játszott, feltételezett szerepe miatt. A kereset szerint

Bolsonaro évente mintegy 4000 négyzetkilométer esőerdő kiirtásáért felelős, és ő határozta meg az erdőirtás havi ütemét, amely 2019. január 1-jei hivatalba lépése óta akár 88 százalékkal is felgyorsulhatott.

Az amazóniai erdőégetésből és az ottani, iparszerű mezőgazdaságból származó üvegházgáz-kibocsátás nagyobb, mint Olaszország vagy Spanyolország teljes éves kibocsátása. A térségben az erdőirtás miatt már most is több szén-dioxid jut a légkörbe, mint amennyit az Amazonas többi része el tud nyelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!