Hiába ígérte meg Bolsanaro az erdőpusztítás csökkentését, a friss adatok szerint nőtt a kitermelés

2021. május 27. – 15:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyosbodott az erdőpusztítás Brazíliában az elmúlt hónapokban – ismerte el az Amazonas védelméért felelős brazil kormánybiztos, Hamilton Mourao alelnök szerdán. Ígéretet tett ugyanakkor arra, hogy a kormány szükség esetén a katonaságot is beveti, hogy júliusra elérje a kitűzött célt, az erdőpusztítás csökkentését. A kormány továbbra is elkötelezett amellett, hogy 15 százalékkal csökkenti az erdők kitermelésének mértékét – fogalmazott az MTI szerint.

Az erdőirtás jelentősen növekedett Jair Bolsonaro elnök 2019-es hivatalba lépése óta, miután befolyásos agrárüzleti érdekeltségek oldalára állt, és támogatta a természetvédelmi területek ipari fejlesztését, miközben támadta a környezetvédelmi aktivistákat.

Az áprilisi klímacsúcson Bolsanaro mégis arról beszélt, hogy országa „élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben”. A brazil környezetügyi miniszter a csúcstalálkozó előtt egymilliárd dollárt kért Bidentől az amazonasi esőerdő megvédéséért cserébe.

Az esőerdők megfigyeléséért felelős brazil űrkutatási intézet (INPE) előzetes havi adatai szerint Brazília képes lehet teljesíteni a 15 százalékos ígéretet, mivel 2020 végén és 2021 elején csökkent az erdőpusztítás mértéke.

Az adatok szerint azonban márciusban és áprilisban két számjeggyel növekedett a kitermelés mértéke, holott az éves erdőírtás legsúlyosabb hónapjai még csak most következnek.

A májustól októberig tartó száraz időszak ugyanis megkönnyíti az illegális favágók munkáját. Az elmúlt öt év áprilisai közül idén volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás: 43 százalékkal nőtt 2020 áprilisához képest és elérte az 581 négyzetkilométert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!