Szijjártó New Yorkban: Néhány perce ellenőriztem, a szerződés szerinti gázmennyiség érkezik Magyarországra

2022. április 27. – 16:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A külgazdasági és külügyminiszter magyar idő szerint szerda délután Facebook-videóban jelentkezett be Amerikából, hogy mindenkit megnyugtasson a gázhelyzettel kapcsolatban.

Szijjártó elismételte azt, amiről már szerda délelőtt is beszélt: bár a földgáz Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül érkezik Magyarországra, hazánk gázellátását nem befolyásolja az, hogy az orosz Gazprom szerdától nem szállít gázt Bulgáriába, mivel a tranzit zavartalanul működik a Bulgáriának szánt mennyiségektől függetlenül. Ezt a délutáni videójában azzal egészítette ki, hogy

  • a szerb miniszterelnökhelyettes, Zorana Mihajlovic szerint Szerbiába megérkezett szerdán is a szerződés szerint várt orosz gázmennyiség,
  • Alekszandr Nikolov bolgár energiaügyi miniszter megerősítette, hogy a tranzitszerződéseknek megfelelően napi 10 millió köbméter gáz fog továbbra is érkezni Magyarországra.

Szijjártó ezután – egy New York-i épület erkélyén állva – kijelentette, hogy „legutóbb néhány perce ellenőriztem, akkor a szerződés szerinti mennyiség érkezett Magyarországra déli irányból”. Ehhez hozzátette, hogy figyelnek, és ha változás lenne, akkor azonnal intézkedni fognak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!