Még öt év börtönt kapott a Nobel-díjas Aung Szan Szú Kji

2022. április 27. – 09:15

Még öt év börtönt kapott a Nobel-díjas Aung Szan Szú Kji
Fotó: Maxime Gruss / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb öt év börtönbüntetést szabtak ki Aung Szan Szú Kji volt mianmari vezetőre, akit a junta már hat év börtönre ítélt – írja az MTI.

A 76 éves, Nobel-békedíjas politikust azzal vádolta a junta, hogy 600 ezer dollárt és több mint tizenegy kilogramm aranyat fogadott el kenőpénzként a Rangun régióért felelős korábbi minisztertől, Phio Min Theintől. A politikus visszautasította a vádakat.

Számos vádpont (a gyarmati időkből származó államtitok megsértése, választási csalás, felbujtás, korrupció) miatt összesen több évtizedes börtönbüntetés vár rá. Januárban már négy év börtönre ítélték azért, mert jogellenesen vitt az országba walkie-talkie készülékeket.

A Nobel-díjas politikushoz közel álló több személyt már súlyos büntetésre ítéltek: egy volt parlamenti képviselőt halálbüntetésre, egy volt minisztert 75 év börtönre, egyik munkatársát pedig húsz évre. Mások száműzetésbe vonultak vagy bujkálnak. Aung Szan Szú Kji közel tizenöt évet töltött házi őrizetben a korábbi katonai diktatúrák alatt.

A mianmari hadsereg 2017-ben véres hadműveletet indított a muszlim vallású rohingják ellen. Az összecsapásokban ezrek vesztették életüket, és több mint 730 ezer rohingja keresett menedéket a szomszédos Bangladesben. A túlélők tömeges erőszakról, vérontásról és falvak felégetéséről számoltak be. A történteket az ENSZ már korábban népirtásnak minősítette.

A mianmari hadsereg végül 2021 februárjában átvette a hatalmat, és letartóztatta az ország addigi vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és több vezető politikust. A puccs nyomán az ország káoszba süllyedt, több fegyveres milícia is szerveződött, a hadsereg elleni tüntetéseknek és tiltakozó akcióknak már több mint 1600 civil áldozatuk van, és csaknem tízezer embert vettek őrizetbe. A katonai hatalomátvétel után az Egyesült Államok és egy sor ország szankciókkal sújtotta a kormányzatot vezető tábornokokat és üzleti érdekeltségeiket, a civil kormányzás helyreállítását azonban nem sikerült kikényszeríteniük.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!