Walkie-talkie rádiók illegális behozatala miatt újabb négy év börtönre ítélték Aung Szan Szú Kjit

2022. január 10. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év börtönbüntetésre ítélte hétfőn egy mianmari bíróság az ország volt vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit, akit egyebek között walkie-talkie rádiók jogellenes behozatalában és birtoklásában, illetve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások megszegésében talált vétkesnek – írja az MTI bírósági források alapján. Az országot a tavaly februári puccsig államtanácsosként irányító, 76 éves Nobel-békedíjas politikusnak emellett még tucatnyi büntetőperrel kell szembenéznie, melyekben összesen akár száz év börtönt is kiszabhatnak rá.

Aung Szan Szú Kjit legutóbb egy hónapja, december 6-án is négy év börtönbüntetésre ítélte egy különbíróság Vin Mjin volt államfővel együtt arra hivatkozva, hogy a 2020-as választási kampányban uszítást követtek el, és megszegték a járványügyi előírásokat. Az ítéletet később négyről két évre csökkentették. Jelenleg mindketten házi őrizetben vannak.

A hadsereg tavaly februárban vette át a hatalmat, és Aung Szan Szú Kji mellett az általa vezetett kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát letartóztatták. A hadsereg azzal indokolta a hatalomátvételt, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszait. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) nevű jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint 1400, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és tizenegyezernél is többen kerültek börtönbe.

A katonai puccs és Vin Mjin államfő őrizetbe vétele óta rendszeresek a tömegtüntetések az országban.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom