A Kreml tagadja, hogy zsarolási eszközként használná a földgázt

2022. április 27. – 13:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kreml tagadja, hogy a földgázszállítást zsarolási eszközként használta volna – írja a Guardian.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt is kijelentette, hogy Oroszország megbízható energiaszolgáltató, és nem vesz részt zsarolásban. Azt nem árulta el, hogy hány ország vállalta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök múlt hónapban kiadott rendeletével összhangban rubelben fizeti a gázt.

Csehország miniszterelnöke, Petr Fiala külön kijelentette, hogy nincsenek jelek vagy információk a gázszállítás megszakításáról. Fiala azt mondta, országának – amelynek közel 100%-ban Oroszországtól függ a gázellátása – fel kell készülnie minden forgatókönyvre.

Magyarországnak sikerült egy megoldást találni arra, hogy euróban fizethessen az orosz gázért – mondta el Szijjártó Péter. Magyarország elutalja a pénzt a Gazprombanknál létesített eurószámlánkra, azt a Gazprombank átváltja rubelre, és ennek a rubelnek a továbbutalása történik majd a Gazprom Export cég számára.

A bolgárok ezt a megoldást azért nem fogadták el, mert szerintük jelentős kockázatokat rejt magában, hogy az orosz bank feladata a rubelre való átváltás, és nincs egyértelmű árfolyam.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!