Ukrán miniszterelnök-helyettes: Ha nem jön létre mariupoli folyosó, akkor nincs értelme az ENSZ-nek

2022. április 26. – 18:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Antonio Guterres ENSZ-főtitkárnak arra kellene felhasználnia moszkvai látogatását, hogy megmentse az ostromlott ukrán város, Mariupol lakosságát, és valódi humanitárius folyosókat létesítsen. Ha ez nem történik meg, akkor szerinte

nincs értelme az ENSZ-nek.

Guterres Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az ENSZ kész beavatkozni Mariupolban. A szervezet „készen áll arra, hogy teljes mértékben mozgósítsa emberi és logisztikai erőforrásait, hogy segítsen életeket menteni Mariupolban”.

Lavrov erre azt válaszolta, Oroszország kész együttműködni ebben az ENSZ-szel és a Vöröskereszttel. Hozzátette azonban azt is, hogy a Mariupolban rekedtek megmentéséről nem lesznek külön tárgyalások, mert ez a kezdeményezés csak teátrális gesztus volt Ukrajna részéről, amely „valószínűleg akart egy újabb szívszorító jelenetet rendezni”.

Az ENSZ főtitkára ma még Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyinnal, majd csütörtökön várhatóan Volodimir Zelenszkijhez utazik Kijevbe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!