Nem tett vallomást Robert Fico, de úgy számol, hamarosan rács mögé kerül

2022. április 26. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Megjelent a rendőrségen Robert Fico, de nem tett vallomást kedden – írja Parameter.sk. A volt szlovák miniszterelnök és Robert Kaliňák volt belügyminiszter ellen bűnszövetkezet létrehozása és támogatása, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint adótitok veszélyeztetésének ismételt elkövetése miatt indult büntetőeljárás.

Vallomás helyett sajtótájékoztatót tartott Fico, ahol arról beszélt: ügyvédjével nem értik a meggyanúsítása okát. Állítása szerint megkérte a nyomozót, hogy ismertesse a részleteket, mielőtt vallomást tesz, ám a nyomozó „csak nézett rá, mint egy bagoly”. A volt kormányfő szerint a meggyanúsításáról szóló határozatot nem a nyomozó írta, hanem a Speciális Ügyészi Hivatalban született.

„Ezt nem írhatta ez az úr, ez az ember egyáltalán nincs képben, valamilyen gyalogos, akit odavittek, és csak aláírja a dolgokat”

– fogalmazott. A Denník N cikke szerint viszont a nyomozó ezt még vasárnap elutasította, és kijelentette, a meggyanúsításról szóló határozatot a bizonyítékok alapján, a büntető törvénykönyvvel összhangban írta. Fico továbbra is azt állítja, hogy „Matovič kutyája, Lipšic mindent elintéztetett”.

A Smer elnöke nyíltan bírálta a bírót is a sajtótájékoztatón, aki a korábbi smeres belügyminiszter, Robert Kaliňák előzetes letartóztatásba helyezéséről döntött, de a szlovák államfő, Zuzana Čaputová nyilatkozata sem tetszett neki.

A volt miniszterelnök nem érti, mivel gyanúsítják, de úgy számol, hogy hamarosan melegítőt ölt magára, a parlament ugyanis várhatóan csütörtökön kiadja a mentelmi jogát.

Azt is mondta, pártja, a Smer készül a további működésre abban az esetben is, ha őt rács mögé teszik. „Ez jelentősen befolyásolja az ellenzéki munka jellegét, de ilyen az élet.” „A demokrácia és a jogállam végének vagyunk a tanúi Szlovákiában” – jelentette ki a volt miniszterelnök a Parameter.sk cikke szerint.

A Fico-kormány egykori belügyminiszterét, Robert Kaliňákot múlt szerdán vették őrizetbe, és előzetes letartóztatásba került.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!