Válságülést hívott össze Moldova elnöke a transznisztriai robbanások miatt

2022. április 26. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összehívja Moldova Biztonsági Tanácsát az ország elnöke a transznisztriai robbanások miatt – írta a Guardian. A hivatalosan Moldovához tartozó, de 1992 óta orosz támogatással szakadárállamként működő terület fővárosában, Tiraszpolban robbanásokat hallottak a belbiztonsági minisztérium épületében, ma pedig összedőlt rádióállomásokról érkeztek hírek.

Moldova már jó ideje tart attól, hogy az országot az oroszbarát szakadár Dnyeszter Menti Köztársaság révén belekeverné Moszkva az Ukrajna ellen folytatott háborúba.

Moldovában pénteken a külügyminisztériumba kérették Oroszország chișinăui nagykövetét, tiltakozásul Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagy kijelentése ellen, amely szerint Moszkva azért akarja az ellenőrzése alá vonni Ukrajna déli részét, hogy kijárata legyen a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez.

Hasonló terveket fogalmazott meg a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője is, amikor az orosz támadások folytatását sürgette egészen Transznisztriáig.

Oroszország és a 2,6 millió lakosú – volt szovjet köztársaság – Moldova közötti viszony 2020 óta feszült, amikor a Nyugat-barát Maia Sandut választották meg az ország elnökének. Megválasztása után Sandu egy interjúban kijelentette, hogy a Dnyeszter menti szakadár terület helyzetének rendezése keretében ki kell vonni az orosz békefenntartókat a régióból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!