Két nappal az ítélet végrehajtása előtt felfüggesztették a kislánya megöléséért elítélt nő kivégzését Texasban

2022. április 26. – 12:29

Két nappal az ítélet végrehajtása előtt felfüggesztették a kislánya megöléséért elítélt nő kivégzését Texasban
A halálraítélt Melissa Lucio támogatói a kormányzó irodája előtt ünneplik a kivégzés felfüggesztését a texasi Austinban – Fotó: Jay Janner / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A texasi fellebbviteli bíróság hétfőn felfüggesztette Melissa Lucio szerdai kivégzését, a bíróság visszaküldte az ügyet az új bizonyítékok felülvizsgálatára, így nyolc év után sem fognak kivégezni nőt Texas államban – írja a CNN.

Melissa Lucio már 14 éve ül a texasi siralomházban kétéves kislánya, Mariah meggyilkolásáért. Januárban tűzték ki a kivégzését április 27-re. A nő történetével részletesen foglalkoztunk korábbi cikkünkben.

„Hálás vagyok, hogy a bíróság megadta nekem az esélyt, hogy éljek és bebizonyítsam ártatlanságomat. Mariah most is és mindörökké a szívemben él”

– mondta a nő nyilatkozatában.

A bíróság döntése alapján addig halasztják el a kivégzését, amíg az eljáró bíróság érdemben megvizsgálja az ártatlanságát alátámasztó új bizonyítékokat. A bíróság ez után ajánlást tesz a texasi büntetőfellebbviteli bíróságnak, amely végső soron eldönti, hogy Luciónak lesz-e új tárgyalása – mondta Tivon Schardl, Lucio egyik ügyvédje egy hétfői sajtótájékoztatón.

Luis Saenz, az illetékes Cameron megyei főügyész korábban arról beszélt: végső esetben ő maga fogja megakadályozni a kivégzést, ha más nem teszi ezt meg. Ő volt ugyanis az, aki indítványozta a kivégzés kitűzött időpontját, és hatalmában állt visszavonni azt.

„Ha Lucio vádlott nem kap halasztást egy adott időpontig, akkor megteszem, amit meg kell tennem, és leállítom ezt” – mondta.

Ugyanakkor arra már korábbi nyilatkozatában is célzott, hogy szerinte erre nem lesz szükség, mert a fellebbviteli bíróság leállítja majd a kivégzést.

Ártatlan vagy bűnös?

Az ítélet szerint a kétéves Mariah az anyja veréseibe halt bele 2007-ben, a nő tagadta, hogy megölte volna gyermekét. A gyermek eszméletlen volt, mikor kiérkeztek a mentősök, az orvosok a kórházba szállítás után megállapították: súlyos fejsérülést szenvedett a gyerek, testén több helyen zúzódások voltak, egyik karja eltört, a haját megtépték. Mariah a kórházban meghalt.

Az anya szerint baleset történt: korábban a házukban Mariah leesett a lépcsőn, de nem tűnt úgy, hogy súlyosabban megsérült volna. A gyerek állapota a következő napokban azonban romlani kezdett, aluszékonnyá vált, míg végül eszméletét vesztette.

Melissa Lucio a kihallgatásán kezdetben ártatlannak vallotta magát, miközben a vád szerint egyértelműen ő ölte meg a kislányt. A vád által felkért igazságügyi szakértő azt állította: Mariah halálát nem okozhatta a lépcsős baleset. Melissa Lucio a kihallgatásán végül kimondott olyan dolgokat is, amiket aztán a hatóságok beismerésként értelmeztek:

„nem tudom, mit akar tőlem, hogy mit mondjak. Felelős vagyok érte. Gondolom, én voltam. Gondolom, én voltam.”

A nő vallomását később visszavonta. Többen azt gondolták, hogy az anya a hatósági nyomás hatására tett részleges beismerő vallomást, ami ennek alapján nem használható fel ellene.

Melissa Lucio nagyon hátrányos helyzetű, bántalmazó családból származik, és éppen ikreivel volt terhes, amikor a tragédia történt. A nőnek összesen 14 gyereke született két férfitól, Mariah a tizenkettedik gyerek volt a családban. A szülők mindketten drogokat használtak, és nem gondoskodtak megfelelően a gyerekekről, elhanyagolták őket. Ezért a gyermekvédelmi szolgálatnál több ezer oldalas dokumentáció gyűlt össze a családról, és még Mariah életében egyszer átmenetileg állami gondozásba is kerültek a gyerekek. Ugyanakkor azt a testvérek tagadták, hogy valaha is bántotta volna őket az anyjuk.

A nő esete azért is került a figyelem középpontjába, mert az ő szemszögéből egy dokumentumfilmet is készítettek a tragédiáról. Többen kiálltak ártatlansága mellett, és követelték, hogy vonják vissza a halálos ítéletét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!