Az ügyész mentheti meg a kivégzés előtt álló texasi nő életét

2022. április 14. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

Már csak kevesebb mint két hét van hátra április 27-ig, addig az időpontig, amikor nyolc év óta először végeznének ki női elítéltet Texas államban. A kétéves kislánya megöléséért halálra ítélt Melissa Lucio ártatlannak mondja magát, és – nagyrészt egy dokumentumfilmnek köszönhetően, amely sokakhoz eljuttatta a történetét – sokan hisznek is neki, vagy legalábbis kétségesnek tartják a bűnösségét, és azt tartanák igazságosnak, ha újratárgyalnák az ügyét.

Az esetről korábbi cikkünkben, itt írtunk részletesen. Lucio legkisebb gyereke, a kétéves Mariah az ítélet szerint az anya veréseibe halt bele, az asszony viszont azt állítja: sem ő, sem más nem gyilkolta meg Mariah-t, valójában baleset történt, a kislány legurult egy lépcsőn. A vádat egy olyan ügyész képviselte, akit később korrupcióért lecsuktak, a védőügyvéd pedig nem volt túl aktív, és röviddel a per után elszegődött az ügyészségre dolgozni.

Lucio kivégzéséhez közeledve a héten az illetékes Cameron megyei főügyész, Luis Saenz tett egy olyan nyilatkozatot, ami reményt adott az asszony életéért aggódóknak. Saenz arról beszélt, hogy végső esetben, ha más nem, ő maga fog közbelépni. Nem Saenz volt a főügyész abban az időben, amikor Luciót halálra ítélték, de ő volt az, aki indítványozta a kivégzés kitűzött időpontját, és hatalmában áll visszavonni ezt az indítványt, írja a Texas Tribune.

A lap szerint a Lucio-ügyben kibontakozott heves vita során Saenz korábban azt hangoztatta, hogy nem fog beavatkozni. Ezzel az alapállással indult neki az ügyben rendezett keddi meghallgatásnak is, de körülbelül egy óra vitatkozás után megenyhült. Azt mondta: szerinte a beavatkozására nem lesz szükség, mert valószínű, hogy a fellebbviteli bíróság leállítja majd a kivégzést. Ha mégsem így lesz, akkor megteszi ő maga, jelentette ki, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

„Ha Lucio vádlott nem kap halasztást egy adott időpontig, akkor megteszem, amit meg kell tennem, és leállítom ezt” – mondta. A Texas Tribune szerint Lucio ügyvédje, Tivon Schardl szkeptikusnak tűnt, de megígérte, hogy szaván fogja a főügyészt.

Az 53 éves Lucio 14 éve ül már a texasi siralomházban. Abból a 12 esküdtből, akik annak idején bűnösnek találták, mostanra 5-en beálltak azok közé, akik megpróbálják megakadályozni a kivégzést. „A per után azt gondoltam, hogy Melissa Lucio egy szörnyeteg, de most már egy olyan emberi lénynek látom, akit gonosznak állítottak be” – fogalmazott egyikük, Melissa Quintanilla, aki szerint annak idején nem állt a rendelkezésükre az összes információ, bizonyíték ahhoz, ami a döntéshez kellett volna.

A kivégzést a bíróságon és Saenzen kívül az is megakadályozhatja, ha a texasi kegyelmi testület ajánlást tesz akár a halasztásra, akár egyenesen arra, hogy a halálbüntetést változtassák át életfogytiglani szabadságvesztésre. Ha kiadna a testület ilyen ajánlást, azt még el kellene fogadnia a texasi kormányzónak, Greg Abbottnak is. A kormányzó azt is megtehetné, hogy saját hatáskörben 30 napos halasztást rendel el, de Abbott sosem élt még ezzel a jogával, sosem halasztott el így kivégzést, mióta hivatalban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!