Finnország és Svédország együtt, májusban kérheti felvételét a NATO-ba

2022. április 25. – 18:04

Másolás

Vágólapra másolva

Finnország és Svédország májusban együtt nyújtja be NATO-csatlakozási kérelmét – jelentette az Iltalehti című finn és az Expressen című svéd tömeglap a témához közel álló forrásokra hivatkozva hétfőn.

Bár a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta mindkét észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, a két ország korábban kifejezetten ellenezte a csatlakozást, amelyet a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt, írja az MTI.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter nem kommentálta az értesülést, mindössze azon korábbi álláspontját ismételte meg, hogy annak örülne leginkább, ha Helsinki és Stockholm hasonló döntést hozna az ügyben. A svéd külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre.

Az Ukrajna elleni orosz támadás február 24-i megindulásával azonban határozott változás következett be a két skandináv ország NATO-politikájában. Finnország és Svédország politikai vezetői a május 16-i héten találkoznak, hogy ezt követően nyilvánosan is bejelentsék: kérik országaik felvételét az észak-atlanti szövetségbe – írja az Iltalehti.

A finn és svéd NATO-csatlakozás ügyében tartott, a két ország vezetőjének közös sajtótájékoztatóján azt mond Magdalena Andersson svéd kormányfő április közepén, hogy „Ez egy nagyon fontos pillanat a történelemben. Van egy február 24-e előtti, és egy február 24-e utáni időszak.” Akkor még azt közölték, heteken belül döntenek arról, csatlakoznak-e a NATO-hoz. Hogy ez mit jelent finn és svéd szempontból, illetve a NATO oldaláról, azt ebben a cikkünkben fejtettük ki részletesen.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!