Zelenszkij nem félne a Putyinnal való találkozástól

2022. április 23. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy kijevi metróállomáson tartott sajtótájékoztatót szombaton. Arról beszélt, hogy Oroszországban nem lehet megbízni, mivel a háború kezdete óta azt hangoztatják, hogy az ukránok azok, akik nem akarnak tárgyalni a háború lezárásáról. Az ukrán elnök elmondta, ő kezdetektől fogva ragaszkodott ahhoz, hogy személyesen tárgyaljon Putyinnal.

„Ezt a háborút az tudja befejezni, aki elkezdte.”

Nem félne az orosz elnökkel való találkozástól, annak ellenére sem, hogy korábban az ukrán delegáció több tagján is mérgezés tünetei jelentkeztek.

„Nincs jogom félni, mivel a népünk megmutatta, hogy semmitől sem fél.”

Zelenszkij kijelentette: ha az oroszok megölik a Mariupolt védő katonákat vagy a megszállt területeken – például Herszonban – függetlenségi népszavazást tartanak, az a tárgyalások azonnali berekesztését jelentik.

Elégedett a brit kormány által nyújtott katonai segítséggel, Boris Johnsonék drónokat, páncéltörő rakétákat és járműveket szállítanak Ukrajnának. Azt is elmondta, hogy a legtöbb segítséget a britektől és az amerikaiaktól kapják.

Az ukrán elnök vasárnap Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel találkozik Kijevben. A háború kitörése óta először utazik Ukrajnába amerikai kormánytisztviselő. Amikor a találkozóról kérdezték, Zelenszkij „pragmatikus” választ adott. „Nem szabad üres kézzel jönniük. Konkrét dolgokat és konkrét fegyvereket várunk”, mondta.

Zelenszkij kitért az Odesszát ért szombati rakétatámadásra is. „Megöltek egy három hónapos csecsemőt. Amikor a háború akkor kezdődött, ez a baba egy hónapos volt. El tudják képzelni, hogy mi történik? Ezek gazemberek. Nem tudok mást mondani ezzel kapcsolatban. Ezek egyszerűen gazemberek.” Az ukrán elnök közlése szerint 8-ra emelkedett a halálos áldozatok száma.

Egy újságírói kérdésre elmondta, hogy körülbelül 5000 ukrán gyereket deportáltak Oroszországba. Összességben félmillió ukránt deportáltak Oroszországba vagy az orosz megszállást alatt lévő területekre. Zelenszkij a nácikhoz hasonlította az oroszok viselkedését. „Amit tettek, az nácizmus. A csecsemők megerőszakolása, az összes erőszak, ez maga a nácizmus.”

Az elnök szerint Putyin csak abban az esetben vetne be atomfegyvereket, ha „elveszítené a józan eszét.” Nem tartja kizártnak, hogy Oroszország atomfegyvereket vessen be, de ennek lehetőségébe bele sem akar gondolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!